Nagrade za neprofitne akcije

Godišnja nagrada Virtus Balkanskog fonda za lokalne inicijative, dodeljena je kompanijama koje na najdelotvorniji način podržavaju neprofitne akcije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.12.2008.

16:59

Default images

Glavnu godišnju nagradu na nacionalnom nivou dobila je kompanija "Telenor", dok je specijalnu nagradu za medijski doprinos dobila kuća B92. Ministar ekonomije i potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će država u budućnosti podsticati društveno odgovorno ponašanje kompanija.

"Najbolje kompanije nisu one koje ostvaruju društevni profit već one koje su društevno odgovorne i koje deo profita usmeravaju u davanje u donacije, u zadužbinarstvo, one kompanije koje dele sa društvom ono što i same ostvaruju", rekao je Dinkić.

Kompanija Telenor dobila je glavnu nagradu zbog projekata kao što su podrška istraživačkoj stanici Petnica, prvom univerzitetskom centru za studente sa hendikepom ili akcija u kojoj je 19 gradova u Srbiji ulepšano muralima.

"Zaista smo zadovloljni što je kompanija Telenor prepoznata kao neko ko je dobar domaćin i deo društva. Mislim da je suština da strane kompanije koje dolaze na neko tržište prepoznaju problem tog tržišta, ne ponašaju se autistično već učestvuju u rešavanju problema tog društva", smatra Sandra Štajner iz Telenora.

"Kada kažem na probleme, ne mislim samo na one stvari koje su loše i kojih je bilo previše, već i na kulturu i umetnost koje su na neki način bile zapostavljene u zadnjih deset do 15 godina", objašnjava ona.

Medijska kuća B92 dobila je specijalnu nagradu za medijski doprinos promovisanju akcija kao što su borba protiv nasilja u porodici, prevencija raka dojke, bezbednost u saobraćaju. Međutim, nagrađeni veruju da bi država mogla da ima više razumevanja za humanitarni rad kompanija.

"Postoji nekoliko nivoa koje su vezane za društevenu odgovornost i dobrotvorni rad. Jedan pravac je da olakšaju rad kompanijama koje se time bave, tako što će usvojiti jedno pristojno zakonodavstvo koje postoji u svetu, da se akcije oslobode na primer od PDV-a i tih nekih dodatnih davanja, jer je to doprinos zajednici. U našoj zemlji to još uvek nije slučaj", naveo je Veran Matić, direktor B92.

Nagrade su dobili i kompanije Ju-es stil, Erste banka, EFG štedionica, kompanija "Sto posto", dok je Narodna banka nagrađena kao državna institucija koja najviše promoviše društvevno odgovorno ponašanje.

Ljajić zadovoljan zbog stipendija

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić zadovoljan je što je 10 mladih iz osetljivih - ranjivih društvenih grupa dobilo stipendije za školovanje, zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama.

"Stipendije predstavljaju podršku naporima, rezultatima i hrabrosti onih koji bez obzira na teškoće i loše životne uslove ostvaruju zavidne rezultate u školovanju", rekao je Ljajić i izrazio uverenje da će broj tih stipendija uskoro porasti. Dodao je i da ministarstvo razmatra mogućnost formiranja fonda za stipendiranje studenata iz ugroženih grupa.

Ministar je rekao da je zadovoljan što se stipendije dodeljuju na Međunarodni dan ljudskih prava jer se tako na konkretan način pokazuje briga za najranjivije članove zajednice - Rome, osobe sa invaliditetom, izbeglice, koji urprkos lošim životnim uslovima mogu da budu odlični učenici i studenti.

Tih 10 stipendija obezbedile su Hipo Alpe Adria banka, Privredna banka Beograd Sosiete Zeneral, i kompanije Vućićević.

Govoreći o ljudskim pravima Ljajić je ocenio da je Srbiji preko potreban opšti antidiskriminacioni zakon i dodao da se nada da će "taj krovni zakon" biti usvojen u prvom kvartalu naredne godine.

Ljajić je ocenio da protivljenje izgradnji naselja za Rome predstavlja brutalni oblik kršenja ljudskih prava i izrazio žaljenje što tako nešto još postoji i pored toga što je u Srbiji od 2000. godine učinjen veliki napredak na polju poštovanja ljudskih i
manjinskih prava.

Tim povodom je dodao da je neophodno da se uz donošenje zakona radi na praktičnoj primeni zakonskih odredbi.

"Ostaje nam da pođednako radimo na dva polja - u smislu zakonske regulative - donošenje zakona i njihova striktna, praktična primena, i dalje stvaranje opšteg povoljnog društvenog ambijenta koji će se zasnivati na razumevanju, toleranciji, i poštovanju prava manjina",
rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: