Bajatović: Svi ugovori istovremeno

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da će sva tri ugovora u energetskom aranžmanu s Rusijom biti potpisana istovremeno, najkasnije do 31. decembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2008.

00:36

Default images

"Postoje neka očekivanja da bi to moglo da bude 20. decembra, ali je krajnji rok za dogovor o prodaji 51 odsto akcija NIS-a 31. decembar", rekao je Bajatović gostujući u emisiji "Poligraf" na TV B92.

Bajatović je naveo da NIS ima ponudu kako treba da izgleda ulaganje u tu kompaniju, "a koliko će ono iznositi i kako će se sprovesti treba da usaglasimo sa ruskom stranom u toku ove sedmice".

On je naveo da se najvažnia pitanja u pregovorima vezanim za NIS odnose na upravljanje i investiranje u kompaniju, kao i na socijalni program i ekološke standarde.

"Tražimo načine da vežemo sva tri aranžmana", rekao je on i naveo da će se narednih dana razgovarati i o tome da Srbija dobije pravo na neku vrstu odštete ukoliko ne dođe do realizacije dogovorenog.

Prema njegovim rečima, gasovod "Južni tok" bi trebalo da ima tri tačke ulaska iz Bugarske, dva izlaza prema Mađarskoj i jedan krak ka RS.

"Cilj prolaska tog gasovoda kroz Srbiju je da naša zemlja podmiri sve potrebe za gasom a Rusi nam neće dozvoliti da trgujemo gasom, jer je to njihov posao", kazao je on.

Prethodno, Dušan Bajatović izjavio je da postoje dve studije izvodljivosti koje predviđaju da kapacitet gasovoda Južni tok kroz Srbiju bude 21,4 milijarde ili 23,1 milijardu kubika gasa.

On je na Odboru Skupštine Srbije za industriju kazao da su zvanične procene Rusije da je Srbiji potrebno pet milijardi kubika gasa godišnje.

"Koliki će kapacitet gasovoda biti zavisiće od toga koliko Srbiji treba gasa. Ruska procena je da nama treba pet milijardi kubika, a mi smo tražili 10 samo za Srbiju", kazao je Bajatović.

On je naveo da su Rusi garantovali Srbiji da će joj, kad želi da poveća količine gasa koje preuzima pod dugoročnim ugovorima, istog momenta "izaći u susret".

Škundrić: Možda nisam najbolji sagovornik

Ministar energetike Petar Škundrić najavio je da će pregovori s Ruskom Federacijom o kupovini NIS-a biti završeni do 20. decembra.

I pored svih nejasnoća, prvi ugovor koji ćemo potpisati biće onaj o prodaji NIS-a.
Petar Škundriæ na sednici Odbora za industriju (FoNet)
Prema Škundrićevim rečima, i dalje se pregovara, a Rusi ostaju pri stavu da će u NIS uložiti 500 mliona evra.

Škundrić je naveo da je energetskim aranžmanom sa Rusijom predviđeno da se proda 51 odsto akcija NIS-a, kao i da je ruska strana prihvatila gubitke NIS-a na dan 31. decembra 2007. godine.

Na iznenađenje prisutnih poslanika, ministar energetike Petar Škundrić rekao je da on možda i nije najbolji sagovornik o energetskom sporazumu budući da je pregovore sa ruskom stranom vodilo Ministarstvo ekonomije Mlađana Dinkića. Škundrić je sa poslancima podelio ono što zna, a to je da Rusi insistiraju na tome da se potpišu tri odvojena ugovora - za NIS, za Banatski Dvor i za Južni tok.

Škundrić kaže da je postignut veliki stepen saglasnosti za Južni tok i Banatski Dvor, ali da se još pregovara o prodaji NIS-a.

Sporan je otkup od 19 odsto akcija NIS-a čiju su vlasnici građani i radnici. Srbija traži određenu cenu, a Rusi predlažu da se cena formira na berzi. Nije jasno ni šta se dešava s dogovorenim ulaganjima u NIS.

Ministar je kazao da su Rusi ponudili 500 miliona evra za rekonstrukciju i modernizaciju NIS-a i "ukoliko se ona sprovede po planu, NIS će vredeti duplo više".

Na ovu sumu, kako kaže ministar, treba dodati i to da će Rusi uvesti novu tehnologiju koja podrazumeva upotrebu koksa umesto mazuta.

Prema ranijim procenama, dugovi NIS-a na kraju prošle godine bili su oko 250 miliona dolara.

Kada je u pitanju gasovod, Škundrić je ukazao da nije reč samo o obavezama prema Srbiji, već je u projekat "Južni tok" uključeno sedam partnera - države kroz koje gasovod treba da prođe.

Ministar je rekao da ima čvrsta uveravanja da će Južni tok biti završen najkasnije od 2015. godine. Ruska strana se obavezala i da studija izvodljivosti za izgradnju gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju bude završena do trećeg kvartala 2009. godine i da bi ceo projekat gasovoda trebalo da bude završen do 2015. godine, naveo je ministar. "Dogovoreno je da razgovori budi završeni do 20. decembra", naveo je i dodao da je "taj sporazum jedan od najboljih strateških i razvojnih projekata za Srbiju".

LDP nezadovoljan odgovorima

Poslanici LDP-a nisu bili zadovoljni odgovorima ministra.

Na više puta ponovljeno pitanje da li će Gasprom uložiti svoj novac ili žele da se NIS sam zaduži kako bi finansirao modernizaciju, Škundrić nije odgovorio.

Konkretno, šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović je zatražio da se objasni kakav će biti karakter investicija u NIS, da li će to biti pozajmica ili nepovratna ulaganja ruske strane.

Poslanici LDP-a su ukazali da iako je Skupština Srbije ratifikovala energetski sporazum, potpisan 25. januara u Moskvi, da to ruska Duma nije do sada učinila i da iz tih razloga realizacija sporazuma u svakom trenutku može biti prekinuta.

Predstavnici te stranke su pitali - ko su stvarni pregovarači Srbije sa ruskim partnerom i ko će da snosi odgovornost za taj posao?

Odgovarajući na to pitanje, Škundrić je rekao "da definitivnu odluku donosi Vlada Srbije, koja će prihvatiti ili odbiti ugovor o prodaji 51 odsto akcija NIS-a".

On je naveo da će Vlada poštovati preporuke EU i da NIS posle 2010. neće imati više monopol.

Na pojedina pitanja ministar je odgovarao ocenom da LDP i on imaju različito političko viđenje sporazuma.

B92 je pokušao da proveri koliko novca mesečno ministar Škundrić uzima kao predsednik Skupštine NIS-a, ali se on ponašao kao da pitanje ne čuje.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović je sednicu Odbora sazvala na insistiranje poslanika LDP-a, koji su zahtevali da ministar energetike Petar Škundrić predoči šta je predviđeno gasnim ugovorom između Srbije i Rusije, čije se potpisivanje najavljuje do kraja godine.

Kostreš: Gaspromu i nalazišta

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je saopštio da je, prema saznanjima ove stranke, u ugovoru o prodaji Naftne industrije Srbije između ostalog navedeno da će Gasprom kupovinom NIS imati pravo upravljanja i eksploatacija vojvođanskih ležišta nafte i gasa.

"Osim što bi to bio jedinstven slučaj u Evropi, treba napomenuti i da vojvođanska ležišta sadrže bilansne rezerve nafte i gasa u vrednosti od osam do 14 milijardi dolara, u zavisnosti od tržišne cene energenata", navodi se u pisanoj izjavi Kostreša.

On je objasnio da bi Vojvodini trebalo da pripadne 55 odsto sredstava od prodaje NIS, čija je tržišna vrednost 2,2 milijarde evra.

"To znači da bi trebalo da dobijemo 1,2 milijarde evra. Ako bi NIS bio prodat za 400 miliona evra, 90 odsto bi iznosilo 360 miliona i izgubili bismo oko 800 miliona evra", istakao je Kostreš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: