Lojalnost uslov za penziju?

U Ministarstvu omladine i sporta kažu da dobijanje sportskih penzija neće biti uslovljeno lojalnošću Srbiji, dok se o tome ne izjasne ostala ministarstva.

Izvor: B92

Subota, 06.12.2008.

01:31

Default images

To je rekao pomoćnik ministarke sporta Dragan Atanasov, gostujući u emisiji "Stanje nacije" TV B92. Međutim, Dejan Milenković iz komiteta pravnika za ljudska prava ocenio je u istoj emisji da je i sama najava ovakvog akta čin diskriminacije.

Ukoliko Vlada Srbije usvoji akt po kome svaki kandidat za nacionalno sportsko priznanje treba da potpiše izjavu o lojalnosti Srbiji, proslavljeni sportisti, bivši bokseri sa Kosova, Mehmet Bogujevci, osvajač svetskog srebra za bivšu SFRJ i Nusret Redžepi, osvajač bronze na svetskom prvenstvu, koje je za nacionalnu penziju predložio Bokserski savez Srbije, moraće pismeno da izjave da su lojalni Srbiji.

To bi zapravo značilo da ne priznaju nezavisnu državu Kosovo. Obojica već dve godine čekaju na odluku o penzijama.

"Naš ustav kaže da su i Vojvodina i Kosovo Srbija. Bogujevci je konkretno čovek koji teško materijalno živi i on me non stop pita - molim te, ti si direktor Bokserskog saveza Srbije, možeš li da utičeš pošto to meni puno znači, ja sam zaslužio to pošto sam se maksimalno borio, odgovorno borio u skladu sa svim normama", navodi direktor Bokserskog saveza Srbije Tadija Kačar.

Gost Dejan Milenković iz Komiteta pravnika za ljudska prava ocenio je i samu najavu ministarke Samardžić-Marković o donošenju akta kojim bi se od sportista tražilo potpisivanje lojalnosti kao čin diskriminacije.

"Ovako, kako je ova izjava bila intonirana, znači ta sama izjava bi predstavljala čist akt jedne neposredne diskriminacije, a uvođenje ovakve odredbe u uredbu bi bio više nego akt diskriminacije, to je čist oblik neposredne diskriminacije”, ocenjuje on.

Dragan Atanasov iz Ministarstva omladine i sporta objašnjava da je potpisivanje izjave lojalnosti predloženo kako bi se ministarstvo zaštitilo od zloupotreba, jer su se za penzije javljali i sportisti iz bivših jugoslovenskih država.

"Naravno da u toj uredbi ne postoji ta izjava u ovom momentu mi ćemo tražiti mišljenje drugih ministarstava", najavio je Atanasov.
On kaže i da se Ministarstvo ne odriče najave ministarke o potpisivanju izjave o lojalnosti državi.

"Ne, naravno da se ne odričemo, radi se samo o tome da mi ne možemo samostalno da donesemo odluku, mi moramo da vratimo taj posao na početno mesto. Ministarstva koja su zadužena za takva pitanja moraju nama da daju neke odgovore", kaže Atanasov.

Mehmet Bogujevci najavio je da će, u slučaju da ne dobije nacionalnu penziju, podneti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: