Film o nasilju nad ženama

Beograd -- Dokumentarni film "Reagujmo dok ne bude kasno" prikazan je u Kulturnom centru "Reks" u okviru kampanje protiv nasilja nad ženama, u organizaciji "Žena na delu".

Izvor: Tanjug
Podeli

Film je rezultat saradnje Autonomnog ženskog centra, Ženskog Fonda "Rekonstrukcija" i "Reksa", a radnjom prati turneju feminističkog Putujućeg teatra, koji je u toku kampanje u 2007. godini na trgovima gradova i opština Srbije pozivao građane da reaguju na situacije nasilja nad ženama.

Prema rečima organizatora, projekat za cilj ima da predstavi svakodnevni društveni fenomen nasilja nad ženama, ali i da ukaže na odgovornost svakog građanina da prepozna, prijavi i bori se protiv njega.

Reditelj petnaestominutnog filma je Saša Fulšer, a performans, u kome učestvuju glumice Biljana Stanković-Lori, Vesna Bujošević, Nađa Duhaček, Zorica Nikolić, Marija Vidić, Zoe Gudović, režirala je Ivana Koraksić.

Predstavnica "Žena na delu" Zoe Gudović prisutne je uputila u aktivnosti kampanje kroz retrospektivu prošlogodišnjih iskustava.

Bobana Macanović je, u ime Autonomnog ženskog centra, konstatovala da je, u odnosu na ranije godine kada se "šačica ljudi" odazivala na aktivnosti, odziv ove godine bio znatno veći, što ukazuje da je došlo do promene svesti javnosti o ozbiljnosti problema nasilja nad ženama.

U "Reksu" je, pored projekcije, prisutnima ponuđena različita foto i video dokumentacija na kojoj su predstavljene aktivnosti sprovođene u Srbiji proteklih godina u okviru ove globalne kampanje.

Manifestacija je deo globalne kampanje koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država. Kampanja počinje 25. novembra na Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava.

U Srbiji je kampanja započela performansom "Ne mogu da odem zato što", održanim na Trgu Repubike u Beogradu, a zatim je "preneta" u Veliku Planu, Smederevo, Požarevac, Vlasotince, Niš, Novi Bečej, Novi Sad, Pančevo i Loznicu.

Ova kampanja specifična je i po tome što su ove godine aktivistkinje performanse, ali i neformalne sastanke održale u zatvoru za žene u Požarevcu i u dva romska naselja u Pančevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu