Dragin: Ministarstvo će pomoći

Naredna godina će biti veoma teška i finansijski neizvesna za čitav svet, pa tako i Srbiju i domaću poljoprivredu, rekao je ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2008.

13:44

Default images

Gostujući u emisiji “Znanje na poklon” na TV B92, ministar Dragin je naveo da je Ministarstvo pripremilo razvojni program kojim je, uprkos skromnom budžetu za sledeću godinu, predviđen niz mera da se potpomognu domaći poljoprivrednici.

Program podrazumeva sprečavanje otkupa poljoprivrednih proizvoda od velikih sistema i zaštitu domaće proizvodanje, kao i osnivanje lokalnih fondova za razvoj poljoprivrede.

"Na taj način uvezujemo opštinska sredstva sa republičkim sredstvima. Definitivno je daleko lakše opštinama da iskoriste komparativne prednosti svog regiona i da one odluče kome da daju ta sredstva”, rekao je Dragin.

“To su sredstva koja će imati kamatnu stopu od dva odsto na godišnjem nivou, plus devizna klauzula. Tokom ‘grejs perioda’ kamata je nula odsto i mnogo se razlikuje od onih bankarskih sredstava koja su vrlo često suviše opterećujuća za poljoprivrednike, a pogotovo u ovoj ekonomskoj krizi”, ukazao je on.

“Ne verujem da poljoprivrednici mogu da se odluče da daju hipoteku na svoju imovinu i ulaze u zaduživanja u godini koja je finansijski vrlo, vrlo neizvesna", zaključio je ministar poljoprivrede.

Mlekari naročito nezadovoljni

Sa druge strane, poljoprivrednici su sve više nezadovoljni dinamikom isplate regresa i premija, koje su u nadležnosti države.

Kako isplata kasni, pad vrednosti dinara utiče da ti iznosi budu umanjeni za procenat inflacije. Mlekari su posebno nezadovoljni, jer su mlekare dodatno snizile ionako niske premije, a od regresa po grlu od poljoprivrednika, deo kolača uzimaju i državne institucije, preko kojih jedino i mogu konkurisati za sredstva iz državnog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: