Grejanje skupo, ali i loše

Iako su zarade u Timočkoj krajini daleko ispod republičkog proseka, cene komunalnih usluga više su nego u ostalim delovima Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2008.

11:16

Default images

Najskuplje je grejanje, koje na primer, Zaječarci plaćaju 15 dinara po kvadratu više od Piroćanaca, 10 više od Nišlija i pet dinara više od Beograđana. To, međutim, ne znači i da su im stanovi topliji. Tako će u Boru, ako bude sreće, grejna sezona početi do ponedeljka.

Domaćinstva priključena na gradske toplane u gradovima Timočke krajine plaćaju najskuplje grejanje u Srbiji.

Tako u Zaječaru za stan od 50 kvadrata treba izdvojiti 3.100 dinara, dok za grejanje istog stana u Pirotu treba 1.000 dinara manje.

Grejanje manje plaćaju i Nišlije i Beograđani, iako su prosečne zarade u svojim gradovima znatno veće. Iako siromašniji građani ovog dela Srbije uglavnom redovno izmiruju svoje obaveze, to im nije garancija da će se i dobro grejati.

Ipak, ove godine najgore prolaze Borani kod kojih bi zbog zakasnelog remonta i nedostatka energenata, grejanje trebalo da počne do ponedeljka.

Penzionerka Nada Čukić iz Bora sa svojom bolesnom ćerkom prve mrazeve dočekuje u hladnom stanu u kojem temperatura ne prelazi 10 stepeni.

“Nije dobro, mogu da kažem da nije dobro. Drhtiš, obučeš se. Kad sedneš, pokriješ se ćebetom i gotovo”, kaže Čukićeva.

Povećanje cene grejanja, kako B92 nezvanično saznaje, Timočane očekuje već u januaru, a kada tome budu dodali račune za struju, vodu, telefon i druge komunalije i takse, od plata će morati da izdvoje više od 10.000 dinara.

Podsećanja radi, prosečna zarada Zaječaraca u septembru iznosila je 27 hiljada dinara, a za minimalnu potrošačku korpu bilo je potrebno izdvojiti 22.000 dinara.

Oni koji još uvek nisu klonuli duhom kažu - “ko preživi, pričaće“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: