"Škoda" privremeno bez proizvodnje

Češka fabrika automobila "Škoda" planira da privremeno obustavi proizvodnju, zbog smanjene tražnje vozila, od polovine decembra do 6. januara.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.11.2008.

00:28

Default images

Operativno rukovodstvo "Škode", čija centrala se nalazi u gradu Mlada Boleslav u centralnom delu Češke, saopštilo je da je planirano obustavljanje proizvodnje dogovoreno sa vođama fabričkih sindikata. Fabrika je već skratila radnu sedmicu na četiri dana, od ponedeljka do četvrtka, u nastojanju da ne proizvodi višak vozila dok ne proda postojeće zalihe.

U oktobru je, inače, "Škoda" već bila prinuđena da zbog naglog rasta zaliha neprodatih vozila i niske tražnje na domaćem i stranom tržištu privremeno obustavi proizvodnju.

Menadžment fabrike je ranije ukazao da će ove godine proizvodnja automobila u "Škodi" opasti, u odnosu na lanjski nivo, za oko 30 hiljada komada.

Uprkos očekivanom smanjenju godišnje produkcije očekuje se da "Škoda" u 2008. kompletira oko 700 hiljada vozila i tako ostane među vodećim proizvođačima automobila u Evropi, izvštavaju glasila u Pragu.

"Reno" obustavlja proizvodnju u Moskvi

Francuski "Reno" namerava da privremeno obustavi proizvodnju putničkih vozila u svojoj fabrici u Moskvi, zbog krize u plasmanu i predstojećih verskih i novogodišnjih praznika, prenosi agencija Prajm - Tas.

Pogoni fabrike u Moskvi, u kojima se sklapa vozilo "Reno - logan" neće raditi od 12. decembra pa sve do 10. januara, iako je prvobitno bilo objavljeno da će pauza potrajati samo do kraja narednog meseca.

U Rusiji se, međutim, tradicionalno ne radi od 1. do 10. januara pa će se privremeni prestanak rada fabrike prodžiti i na to razdoblje, potvrdio je predstavnik "Renoa".

"Reno" sada u moskovskoj fabrici, koja je podignuta zajedno sa ruskim pertnerima, dnevno kompletira 330 vozila marke "logan".

Taj automobil je, prema izveštajima lokalnih autodilera, pre izbijanja globalne ekonomske krize imao vrlo solidnu prođu na ruskom tržištu putničkih vozila.

"Dženeral motors" rasprodaje nekretnine

Američki autogigant "Dženeral motors" (GM), kome preti bankrot, najavio da će uskoro započeti rasprodaju svojih nekretnina u Evropi i SAD da bi i na taj način popravio nezavidnu finansijsku situaciju.

Rukovodstvo GM je saopštilo, kako prenosi londonski poslovni dnevnik "Fajnenšel tajms", da će već u decembru prodati deo svojih poslovnih zgrada u Evropi čija vrednost se procenjuje na oko 200 miliona evra, ili 257 miliona dolara.

GM takođe namerava da uskoro proda, putem aukcijske ponude, svoju velelepnu upravnu zgradu u Detroitu, čija vrednost je ranije procenjena na oko 500 miliona dolara.

Cene nekretnina su, međutim, u SAD tokom minulih godinu i po dana, usled kraha stambenog tržišta, opale oko 25 odsto pa bi GM prodajom svoje upravne zgrade verovatno mogao da dobije osetno skromniju sumu od realne vrednosti tog zdanja.

Čelnici GM su ranije ovog meseca zatražili hitnu pomoć od federalne vlade u Vašingtonu za njihovu i preostale dve velike automobilske kompanije u SAD - "Ford" i "Krajsler" - u vrednosti od 50 milijardi dolara.

Generalni direktor GM -a Rik Vagoner je pre dve sedmice u američkom Kongresu izjavio da će njegova kompanija, ukoliko odmah ne dobije vladinu finansijsku pomoć, verovatno objaviti bankrot početkom iduće godine.

Vagoner tvrdi da bi bankrot GM -a mogao da košta prvu svetsku privrednu silu gubitka oko dva i po miliona radnih mesta. To je, izgleda, podstaklo novoizabranog američkog predsednika Baraka Obamu da od Kongresa zatraži hitnu i obimnu pomoć za domaću autoindustriju.

GM je samo u trećem tromesečju ove godine imao gubitak, zbog drastičnog pada tražnje i prodaje vozila na američkom i svetskom tržištu, od sedam milijardi dolara.

Rukovodstvo kompanije, koja je već 77 godina uzastopno svetski lider u proizvodnji automobila, upozorilo je prošle sedmice domaću javnost da GM u decembru, zbog daljeg ubrzanog gomilanja gubitaka i lošeg plasmana vozila, neće biti u stanju da isplati zaradu zaposlenima.

Prodaja automobila u SAD je, inače, opala 21 odsto u trećem kvartalu i 45 procenata u oktobru, a takav trend je verovatno nastavljen i u novembru.

Čelnici GM su, nakon što je kompanija u protekle četiri godine imala 73 milijarde dolara gubitaka, od početka 2008., zatvorili niz pogona i smanjili broj zaposlenih, u nastojanju da i na taj način umanje troškove poslovanja i tekuće gubitke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: