Izrael oslobađa 250 Palestinaca

Tel Aviv -- Vlada Izraela odobrila je oslobađanje 250 Palestinaca iz izraelskih zatvora u skladu s obećanjem premijera Ehuda Olmerta palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nijedan Palestinac na listi za oslobađanje nije član islamističkih terorističkih organizacija, navode izraelski mediji, uz informaciju da će nova grupa palestinskih zatvorenika biti oslobođena 8. decembra.

Šefica izraelske diplomatije Cipi Livni je na sednici vlade pozdravila taj potez, ali je rekla da mora ići uppredo s oštrom akcijom protiv radikalnog islamističkog Hamasa.

"U isto vreme kada se zatvorenici oslobađaju kao gest prema Abasu, (lideru umerenijeg Fataha) Izrael mora uravnotežiti aktivnosti sa sistematskom akcijom protiv Hamasa i terora", rekla je Livnijeva.

Krajem avgusta Izrael je oslobodio 198 palestinskih zatvorenika povodom muslimanskog meseca posta Ramazana.

Oslobađanju Palestinaca danas se usprotivo između ostalih ministar industrije, trgovine i rada, vođa verske partije Šas, Eli Jišaj, koji je podsetio da se time samo odlaže oslobađanje otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Šalita su juna 2006. godine oteli palestinski ekstremisti povezani s vojnim krilom Hamasa u prekograničnom napadu na jug Izraela.

Čak i dva ministra iz vladajuće partije Kadima su bili protiv oslobađanja Palestinaca jer Izrael ne dobija ništa zauvrat.

Svet

Ostavka indijskog ministra policije

Islamabad, Nju Delhi, Vašington, Moskva -- Ministar finansija Indije Palaniapan Čidambaram preuzeće dužnost ministra policije, posle ostavke Šivradža Patila zbog terorističkih napada u Mumbaju.

Svet nedelja 30.11. 19:27 Komentara: 0

Trovanje alkoholom u Iranu

Teheran -- Dvanaest ljudi je umrlo na jugu Irana od posledica konzumiranja alkoholnog pića, a nekoliko desetina je oslepelo, ili je u teškom zdravstvenom stanju.

Svet nedelja 30.11. 15:23 Komentara: 1

Betankurova u poseti Kolumbiji

Bogota -- Ingrid Betankur, koja je provela više od 6 godina kao talac kolumbijskih gerilaca, doputovala je u posetu Kolumbiji, prvu otkad je oslobođena iz zatočeništva.

Svet nedelja 30.11. 14:29 Komentara: 0
strana 1 od 221 idi na stranu