Betankurova u poseti Kolumbiji

Bogota -- Ingrid Betankur, koja je provela više od 6 godina kao talac kolumbijskih gerilaca, doputovala je u posetu Kolumbiji, prvu otkad je oslobođena iz zatočeništva.

Izvor: Tanjug
Podeli

Betankurova, poreklom iz Francuske, bila je kandidat na predsedničkim izborima u Kolumbiji 2002, kada su je tokom predizborne kampanje oteli pripadnici Oružanih revolucionarnih snaga Kolumbije, a otkad je oslobođena živi u Evropi.

Najavljeno je da bi Betankur u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti trebalo da se sastane s kolumbijskim predsednikom Alvarom Uribeom.

"Ovo je prva stanica njene turneje po zemljama Latinske Amerike", navedeno je u saopštenju objavljenom na predsedničkom sajtu.

Betankurova je spasena zajedno s trojicom Amerikanaca i 11 kolumbijskih vojnika, koji su, takođe, bili zatočenici FARK-a u prašumama Kolumbije.

FARK se od 1960-ih bori protiv vlasti i za uspostavljanje marksističke vlade u južnoameričkoj državi.

Pobunjenici drže stotine talaca po logorima u džungli.

Za neke od njih traže otkupninu, dok im drugi služe za razmenu za zatvorene pobunjenike.

Svet

Ostavka indijskog ministra policije

Islamabad, Nju Delhi, Vašington, Moskva -- Ministar finansija Indije Palaniapan Čidambaram preuzeće dužnost ministra policije, posle ostavke Šivradža Patila zbog terorističkih napada u Mumbaju.

Svet nedelja 30.11. 19:27 Komentara: 0

Trovanje alkoholom u Iranu

Teheran -- Dvanaest ljudi je umrlo na jugu Irana od posledica konzumiranja alkoholnog pića, a nekoliko desetina je oslepelo, ili je u teškom zdravstvenom stanju.

Svet nedelja 30.11. 15:23 Komentara: 1

Izrael oslobađa 250 Palestinaca

Tel Aviv -- Vlada Izraela odobrila je oslobađanje 250 Palestinaca iz izraelskih zatvora u skladu s obećanjem premijera Ehuda Olmerta palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Svet nedelja 30.11. 14:52 Komentara: 0
strana 1 od 221 idi na stranu