Tači: Šest tačaka bez značaja

Premijer Kosova Hašim Tači poručio je domaćoj i stranoj javnosti da zaboravi šest tačaka Ban Ki Muna o raspoređivanju Euleska na osnovu dogovora UN i Beograda.

Izvor: Beta

Nedelja, 30.11.2008.

15:37

Default images

"Zaboravite šest tačaka, neće se to primeniti na Kosovu, one nisu naša tema, tema je sprovođenje volje naroda Kosova, izgradnja i razvoj države, primena dokumenta predsednika Ahtisarija – šest tačaka je mrtvo", rekao je Tači u razgovoru sa građanima u Rečanima, kod Prizrena.

Tači je rekao da treba "zaboraviti na šest tačaka jer su one loši snovi Beograda", navodeći da je cilj Prištine bio da tih šest tačaka ne budu deo nijednog dokumenta.

Povodom inicijative predsednika Srbije Borisa Tadića o reviziji Kumanovskog sporazuma, Tači je rekao da međunarodni i predstavnici Beograda mogu da razgovaraju o problemima unutar Srbije, ali ne i o Kosovu. Tači je kazao da "Kosovo ima svoju vojsku, svoje bezbednosne organe, NATO", navodeći da su "suverenitet i integritet Republike Kosova neotuđivi".

"Svaki srpski vojnik i srpska administracija je napustila Kosovo, ali san Beograda ostaje, ja im taj san neću braniti, ali su ti snovi umrli na Kosovu", rekao je Tači.

Kosovski premijer je naveo da Euleks ima mandat EU i da može da funkcioniše samo u okviru tog mandata, da poštuje kosovski Ustav i kosovsku realnost.

"Ja ću zatražiti početak operacionalizacije Euleksa, nudim našu punu saradnju, a Euleks treba da od prvog dana funkcionise i na severu Mitrovice", rekao je Tači.

On je zahvalio predstavnicima svih političkih stranaka i civilnog sektora na jedinstvenom stavu povodom nepriznavanja šest tačaka.

Tači nije isključio mogućnost "frustriranih pojedinaca", ali, prema njegovom mišljenju, zvaničan stav Kosova jeste prihvatljiv najvećem broju građana Kosova.

Kad je reč o puštanju na slobodu tri nemačka agenta, Tači je samo rekao da je to "stvar sprovođenja zakona i pravosudnih organa, a to znači da politika treba da bude što dalje".

Čeku: Srbija nameće svoju agendu NATO-u

Bivši premijer Kosova i predsednik Socijaldemokratske partije Agim Čeku ocenio je da je predlog zvaničnog Beograda za reviziju Kumanovskog sporazuma pokušaj Srbije da nametne svoju agendu NATO-u.

Na redovnoj konferenciji za novinare Čeku je rekao da je predlog Beograda za reviziju Kumanovskog sprorazuma pokušaj da se posle Ujedinjenih nacija i NATO-u nametne agenda Beograda.

"Kumanovski sporazum je značio kapitulaciju tadašnje SRJ i Srbije. Pokušaj da se on revidira je deo diplomatske kampanje Srbije da svoje stavove i agendu nametne i NATO-u", rekao je Čeku.

On je ocenio neporihvatljivim da se izvrši revizija Kumanovskog sporazuma i istakao da predstavnici institucija Kosova, iako nisu potpisnici već zainteresovana strana, treba da insistiraju da se ponovo proširi, a ne smanjuje kopnena zona bezbednosti.

Trajkovićeva: Neće smeti da prave probleme

Liderka Srpskog nacionalnog veća Kosova Rada Trajković izjavila je da kosovski Albanci neće smeti da prave probleme u raspoređivanju Euleksa.

Mislim da neće smeti da rade bilo šta što uvlači albanski narod na Kosovu u sukob sa međunarodnom zajednicom", rekla je Trajkovićeva.

"Albanci su na Kosovu proglasili nezavisnost uz pomoć međunarodne zajednice, NATO im čuva bezbednost, Evropska unija im u najvećoj meri puni budžet i mislim da oni neće smeti da udare na ljude i zemlje EU, rekla je ona.

Ocenujući rad UNMIK-a, Trajkovićeva je navela da je "UNMIK došao na Kosovo sa identifikovanom žrtvom, a to su bili Albanci, i sve što je radio ovih devet godina, radio je za albansku zajednicu, a za Srbe onoliko koliko su dogovorili Albanci sa njima".

"Žao mi je što to moram da kažem, ali za Srbe gotovo ništa nisu uradili i trenutno se nalazimo u poziciji da srpkso pitanje na Kosovu nije rešeno - Kosovo se po multietičnosti nalazi na donjoj granici, 92 odsto Albanaca i osam odsto svih ostalih", rekla je Trajkovićeva za jagodinsku televiziju "Palma plus".

Uz napomenu da su za srpske sredine na Kosovu postavljeni administratori iz zemalja Azije i Afrike, a ne iz EU i Amerike, ona je istkala da će Međunarodna kancelarija Pitera Fejta imati podršku "vrlo moćnih i relevantnih zemalja sveta".

U toj kancelariji su ljudi iz Amerike i najsnažnijih zemalja EU i oni "trenutno rade na kadrovskim rešenjima, potpuno će kontrolisati institucije na Kosoavu, određivati članove borda, smenjivaće ljude koji su u funkciji nečega što je nelegalno ponašanje", rekla je Trajkovićeva.

Ona je ocenila da će Euleks biti raspoređen na celoj teritoriji Kosova, "na severu, u početku nešto manje".

"Bezbedonosne snage koje se formiraju na Kosovu nisu opasnost za ostatak Srbije, ali su opasnost za nenaoružni srpski narod i trebalo bi nešto slično formirati u srpskim sredinama", smatra Trajkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: