Parlamentarni izbori u Rumuniji

Bukurešt, Beograd -- Opoziciona PSD osvojila je 36,2 odsto glasova za donji dom rumunskog parlamenta i 35,9 odsto za Senat, prvi su rezultati parlamentarnih izbora u Rumuniji.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Anketa instituta INSOMAR pokazuje da se iza Socijaldemokratske partije nalazi Demokratska-liberalna partija (PD-L) bliska predsedniku Trajanu Baseskuu sa 30,3 odsto glasova za Poslanički dom i 31,1 odsto glasova za Senat.

Na trećem mestu je Nacionalna liberalna partija (PNL) premijera Kalina Popeskua Taričeanua sa 20,4 odsto za Poslanički dom i 19,9 odsto za Senat.

Demokratski savez Mađara (UDMR) je osvojio 6,7 odsto i ulazi u parlament.

Dve partije nisu osvojile dovoljno glasova da uđu u parlament, a to su Partija Velika Rumunija (PRM), ocenjena kao nacionalistička, i partija Nova generacija, vlasnika kluba Steaua Điđija Bekalija.

Nijedna od tri značajne političke partije nema dovoljno glasova da formira novu vladu i obavezne su da stvore koaliciju od dve partije, a kroz pregovore će se odlučiti koje će te dve partije biti.

Predsednik PSD-a Mirčea Džoana izjavio je po objavljivanju nezvaničnih rezultata izbora da će ta partija imati značajnu ulogu u formiranju vlade.

Bivši predsednik socijaldemokrata Jon Ilijesku izjavio je večeras da PSD može da uđe u koaliciju samo sa Nacionalnom liberalnom partijom premijera Kalina Popeskua Taričeanua.

Predsednik Demokratske-liberalne partije Emil Bok, čija se partija nadala da će osvojiti dovoljno glasova da sama formira vladu, konstatujući poraz, izjavio je da je na parlamentarnim izborima pobedila desnica.

On je računao i na Nacionalnu liberalnu partiju (PNL) premijera Kalina Popeskua Taričeanua sa kojom je za poslednje dve godine PD-L bio u oštrom sukobu.

Problematično je, ali nije i nemoguće da stupe u koaliciju PNL i PD-L, koje su bile u koaliciju posle izbora 2004, pa su se odvojile 2006. godine.

Premijer Kalin Popesku Taričeanu je ocenio da je njegova partija postigla dobar rezultat, bolji nego na izborima 2004. godine, ali nije govorio o mogućim pregovorima sa drugim partijama.

Konačni zvanični rezultati biće saopšteni do 6. decembra.

Glasanje za pojedinačne kandidate

Glavno pitanje s kojim će nova vlada morati da se suočava jeste prevazilaženje zastoja u reformama i zaštita krhke ekonomije od posledica globalne finansijske krize.

Ovo je prvi put da će Rumuni birati poslanike glasanjem za pojedinačnog kandidata, pošto je ove godine zamenjen stari sistem glasanja u kome su se birači opredeljivali za partijske liste kandidata.

"Ovaj sistem je bolji, jer glasamo za pojedinačne kandidate, a ne partije, kao ranije", "Ovako je bolje, jer lideri partija ne mogu svojevoljno da sastavljaju liste", smatraju pojedini glasači.

Jedini srpski poslanik u dosadašnjem sazivu rumunskog parlamenta i predsednik Srpskog saveza u Rumuniji Slavomir Gvozdenović kaže za B92 da je mala izlaznost posledica nezadovoljstva rumunskog naroda.

“Bilo je za očekivati da odziv bude mali, ali ja mogu da vam kažem jedno svoje viđenje. Nezadovoljstvo je, nažalost, veliko”, kaže on.

“Narod ne živi lako, posebno onaj veći deo stanovništva ne živi lako, smatraju da su dosta bili varani, da su bili prevareni svakojakim obećanjima. Zbog toga je takva situacija”, rekao je Gvozdenović.

Neki analitičari upozoravaju da će, ko god bude na čelu vlade, morati spremno da dočeka nagli ekonomski pad i moguće potrese na finansijskim tržištima.

Više od 18 miliona registrovanih birača treba da izabere 346 članova Poslaničkog doma i 143 senatora.

strana 1 od 66 idi na stranu