Zvezda za reditelja Žiku Pavlovića

Beogradski "Bulevar zvezda" dobio je drugu zvezdu, koja nosi ime doajena srpske kinematografije Živojina Žike Pavlovića.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2008.

00:11

Default images

Svečano otkrivanje zvezde upriličeno je povodom deset godina od smrti Žike Pavlovića jednog od osnivača crnog talasa u našoj kinematografiji i autora kultnih filmova kao što su "Kad budem mrtav i beo", "Buđenje pacova" i "Zaseda".

Na pločniku Dečanske ulice ispred bioskopa "Balkan", na takozvanom beogradskom "Bulevaru zvezda", zasijala je druga zvezda za reditelja, pisca, fotografa i slikara - Živojina Žiku Pavlovića.

Zbog filmova sa izrazito kritičkim stavom, socijalnih drama sa glavnim likovima koji su neprilagođeni vladajućim društvenim prilikama, bio je oštro kritikovan od komunističkih vlasti i neko vreme mogao je da radi samo u Sloveniji, gde je snimio "Crveno klasje" i "Let mrtve ptice".

"On je inače imao tu potrebu da ostane svetiljka i mislim da je uspeo. Možda je on bio za svoga života osporavan, ali vraćaju se ljudi na njegovo delo i najznačajnije je to da mladi uče od njega, iako on nije tu", rekla je Pavlovićeva ćerka Milena.

Otkrivanju zvezde pristustvovali su i bivši studenti pokojnog reditelja - Slobodan Šijan i Srdan Golubović, koji je sa hrvatskim rediteljem Daliborom Matanićem i otkrio zvezdu sa imenom Živojina Pavlovića.

"Filmovi Živojina Pavlovića su vrednosti na kojima sam sazrevao kao čovek i kao filmski stvaralac, ako postoji neki trag koji sledim onda je to trag Živojina Pavlovića, to je trag koji slede generacije mladih reditelja", rekao je Srđan Golubović.

"Pamtiću ga po jednom višedecenijskom prijateljstvu i iskustvu koje je uspeo da nam prenese, zatim po veri u slobodu stvaralaštva i u potrebu da se bude pomalo subverzivan i da se kaže možda i nešto što ne treba što neko ne želi da čuje", kazao je Slobodan Šijan.

Živojin Pavlović autor je 14 filmova i 32 knjige. Njegov poslednji film "Država mrtvih" završen je posthumno i prikazan u Beogradu 2002. godine.

U okviru festivala autorskog filma u bioskopu "Balkan" i u "Muzeju Kinoteke", u toku je retrospektiva njegovih filmova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: