Tači: Uvažen stav Kosova

Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti UN posle usvajanja plana za Euleks poštuje stavove kosovskih institucija.

Izvor: Beta

Subota, 29.11.2008.

12:22

Default images

"Mi smo dali punu podršku Euleksu u mandatu koji je odredila Evropska unija. Euleks je bio pozvan od naših institucija. Istovremeno smo kategorički odbili šest tačaka", izjavio je Tači za dnevnik Ekspres.

"Ni pod kojim uslovima, ni pod kojim okolnostima, šest tačaka zamišljenih u Beogradu, neće se tolerisati od strane domaćih i međunarodnih institucija i neće dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova", rekao je kosovski premijer. Tači je ocenio da je stav predstavnika institucija Kosova jasan - aktivni početak ostvarivanja državnih i međunarodnih funkcija na celoj teritoriji Kosova.

"To znači da imamo početak procesa odlaska UNMIK-a, ostvarivanje zakonitosti od strane Euleksa i institucija Kosova i na severu (Kosova). Zato je to veoma značajno, kao i izuzetna podrška SAD, EU i NATO-a za institucije i narod Kosova, kao i za naše napore za mir, stabilnost, regionalnu saradnju i perspektivu integracija", rekao je on.

Na pitanje kako je moguće podržati Euleks, a odbaciti plan UN, Tači je rekao da Euleks ima potpuni mandat EU, da su ga pozvale institucije Kosova i da je logično da Priština sada podržava i sarađuje sa misijom EU.

Na primedbu novinara da među poslanicima i političkim partijama ima ocena da je odbijanje Prištine bilo "mekano", Tači je rekao da je to bilo "državno i opštenarodno ne, dvomilionsko ne".

Kosovski premijer je odbacio kao neosnovane zahteve za ostavkom predsednika i premijera Kosova, navodeći da "Kosovo postiže istorijske uspehe", što liderima Kosova "daje veću odgovornost" i podstrek da nastave sa dobrim radom.

Govoreći o mogućoj saradnji institucija Kosova i UNMIK-a, Tači je ocenio da je misija UN u nerazumnoj situaciji kada ne treba Kosovu.

"I Rezolucija 1244 je, takođe, prevaziđen dokument nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova. Kosovo ima svoj Ustav, dokument predsednika Martija Ahtisarija, koji ćemo nastaviti da u potpunosti poštujemo", rekao je premijer Kosova.

Tači je naveo da je sve predloženo u šest tačaka Ban Ki Muna na adekvatan način rešeno u predlogu Ahtisarija i da će institucije Kosova poštovati samo ono što je napisano u planu međunarodnog posrednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: