Obaveštajci se brane sa slobode

Sudsko veće međunarodnih sudija u Prištini ukinulo je pritvor trojici Nemaca osumnjičenih za podmetanje bombe u dvorištu Međunarodne civilne kancelarije.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 29.11.2008.

10:39

Default images

Jedan od advokata osumnjičenih Adem Ademi rekao je novinarima u Vrhovnom sudu Kosova da je sudsko veće odlučilo da se oni oslobode pritvora, na osnovu žalbe osumnjičenih. Tri agenta nemačke obaveštajne službe BND moći će da se brani sa slobode, a protiv njih pokrenuta je istraga za krivično delo terorizma.

Napad na zgradu međunarodne civilne misije kojom rukovodi Piter Fejt dogodio se pre 15 dana u jeku pregovora međunarodnih diplomata i predstavnika kosovskih institucija o planu od šest tačaka koje su određivale formu budućeg međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu i funkcionisanje Euleksa.

U prvi mah, kosovska javnost je eksploziju dovela u vezu sa pregovorima i tretirala ju je kao odgovor na pritiske evropskih zemalja da kosovski zvaničnici prihvate uslove Ujedinjenih nacija za Euleks.

Kosovski lideri i tada, a i sada navode da su uslovi za raspoređivanje Euleksa neprihvatljivi.

Prema saznanjima kosovskih medija, jedan od trojice nemačkih agenata uhapšen je ubrzo nakon eksplozije u neposrednoj blizini zgrade međunarodne civilne kancelarije u Prištini.

Jedan od osumnjičenih navodno je uhapšen u trenutku kada je pokušavao da uništi telefonske kartice.

Istragu protiv trojice Nemaca je započelo kosovsko pravosuđe da bi, zbog mnogih specifičnosti, ona bila poverena međunarodnim sudijama.

Preciznih detalja oko incidenta još nema, a najveća od svih nepoznanica je ko je mogući naručilac bombaškog napada.

Berlin zadovoljan, mnogo otvorenih pitanja

Nemačka vlada je pozdravila oslobađanje trojice agenata Savezne obaveštajne službe iz pritvora na Kosovu, koji su bili optuženi za umešanost u napadu na zgradu Međunarodne civilne kancelarije u Prištini, javili su nemački mediji.

Zamenik poprtparola vlade u Belrinu Tomas Šteg je, kako javljaju mediji, rekao da je vlada uvek bila ubeđena u nevinost trojice Nemaca, koji su, prema navodima nemačkog Ministarstva inostranih poslova jutros napustili Kosovo.

Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu nije saopštilo pojedinosti oko njihovog dolaska, a mediji javljaju da se očekuje da trojica agenata danas stignu u Berlin.

Sudsko veće međunarodnih sudija u Prištini ukinulo je u petak pritvor trojici državljana Nemačke osumnjicenih da su bacili bombu na Međunarodnu civilnu kancelarije u Prištini i dozvolilo im da se brane sa slobode.

Nemačka vlada je u četvrtak informisala parlamentarnu Komisiju za nadgledanja rada obaveštajnih službi da su uhapšeni članovi BND-a, rekao je predsedavajući te komisije Tomas Operman u Berlinu, posle sednice, koja je bila iza zatvorenih vrata.

Nemačka opozicija zahteva razjašnjenje slučaja koji podseća na napetu priču sa špijunskim obrtima - umešanost trojice, odnosno najmanje jednog agenta BND-a u napad na MCK, navodni čvrsti dokazi vlasti u pokrajini, ekspertske analize koje to pobijaju i nedostatak dokaza, demanti i tvrđnje, špekulacije i nagađanja.

Prema nemačkoj radio stanici Dojče vele, posle puštanja iz zatvora agenata BND-a neka pitanja ostaju otvorena: zbog čega je jedan od njih pre dve sedmice otišao na mesto napada i zbog čega su kosovske vlasti slučaj toliko ispolitizovale, umesto da ga “diskretno obrade kao što je to uobičajeno među prijateljskim državama”.

Ostaje, takođe, otvoreno i pitanje ko zaista stoji iza napada na glavno sedište Evropske unije na Kosovu.

Umesto toga, policija i više prištinskih listova govore o mejlu u kojem je odgovornost za napad preuzela jedna do sada nepoznata organizacija.

Navodno se radi o "Armiji Republike Kosova'' koja preti daljim napadima na predstavnike međunarodne zajednice i srpsku manjinu.

Ovaj mejl je bio pun pravopisnih grešaka, ali mu je i sadržaj bio veoma zbunjujući, ocenjuje Dojče vele.

Neobično i sa velikom medijskom pažnjom praćeno hapšenje nemačkih agenata u Prištini dovodi se u vezu sa navodnim obračunom vodećih kosmetskih političara sa BND-om.

BND je svojevremeno političku elitu u Prištini, poput premijera Hašima Tačija i njegovog predhodnika Ramuša Haradinaja, označila kao šefove mafijaškog klana, podsetio je nemački radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: