Zvezda za Živojina Pavlovića

Na današnji dan se navršava tačno 10 godina od smrti velikana srpske režije i kinematografije, Živojina Pavlovića.

Izvor: B92

Subota, 29.11.2008.

18:39

Default images

Tim povodom u bioskopu Balkan je održan okrugli sto "Sećanje na Živojina Pavlovića", a na pločniku ispred bioskopa Balkan svečano će biti otkrivena zvezda Živojinu Pavloviću. O jednom od nosilaca crnog talasa u našoj kinematografiji i autoru kultnih filmova kao što su "Kad budem mrtav i beo", "Buđenje pacova" i "Zaseda", govorili su njegovi prijatelji i kolege glumci, književnici i reditelji.

Dušan Makavejev, Svetozar Cvetković, Filip David, Dušica Žegarac, Slobodan Šijan i drugi podsetili su da se ovaj svestrani umetnik, osim filma bavio i pisanjem, fotografijom i slikanjem.

Osim svestranosti u interesovanjima, njegovi prijatelji ga pamte po posvećenosti sa kojom se predavao svemu što je radio.

Posle glumca Danila Bate Stojkovića, ovaj veliki reditelj postaće drugi "član" beogradskog Bulevara zvezda.

U okviru festivala autorskog filma u bioskopu Balkan i u Muzeju Kinoteke, u toku je retrospektiva njegovih 14 filmova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: