Liberalizacija: Napredak i poslovi

Evropska komisija će do kraja ove nedelje uputiti Vladi Srbije izveštaj u kojem se konstatuje da je Srbija spremna za viznu liberalizaciju.

Izvor: FoNet

Subota, 29.11.2008.

14:31

Default images

Iako se u izveštaju ne navode rokovi i datumi, izvori u Evropskoj komisiji ocenjuju da bi u najboljem mogućem scenariju vizna liberalizacija mogla da stupi na snagu 1. januara 2010.

U izveštaju se ocenjuje da je Srbija ostvarila dobar napredak u ispunjavanju uslova za ukidanje viza, navedenih u mapi puta, ali i precizira dugačka lista poslova koji su samo delimično obavljeni ili tek treba da počnu, javio je RTS.

Vizni režim ne zavisi ni od Haga ni od Kosova, već Evropska komisija za izmenu viznog režima ima uslove podeljene u četiri grupe.

Prva se odnosi na bezbednost dokumenata, druga na ilegalnu migraciju i readmisiju, treća na javni red i bezbednost i četvrta na funkcionisanje prava.

U svakoj od njih se ukazuje na napredak Srbije, ali se i ukazuje na poslove koji predstoje.

U Srbiju će uskoro stići jedna ili više ekpertskih misija, koje će dalje ocenjivati postignuti napredak.

Njihov izveštaj bi trebalo da bude gotov u martu. Za zemlje poput Srbije i Makedonije Evropska komisija smatra da će stav biti poznat još do kraja leta.

Konačnu odluku o tome ipak će doneti zemlje članice EU u konsultaciji sa Evropskim parlamentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: