Sporazum policija regiona

Ministri unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore saglasili su se o nizu pitanja koja se tiču policijske saradnje.

Izvor: FoNet

Subota, 29.11.2008.

12:12

Default images

Ministri unutrašnjih poslova ovih zemalja sporazumeli su se danas u Sarajevu da nastave međusobnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i obavezali da će u svojim nacionalnim zakonodavstvima primenjivati evropske standarde.

Ministri su se dogovorili da se primene potpisani ugovori o policijskoj saradnji i zaključe novi, da se ojača saradnja u borbi protiv pranja novca, finansijskog kriminala i zaštite svedoka na osnovu bilateralnih i multilateralnih ugovora, kao i da se unapredi saradnja u borbi protiv sajber kriminala.

Dogovor je postignut i o pitanju ostvarivanja redovne komunikacije visokih službenika ministarstava, koji će se sastajati na šest meseci, kao i da se traži pomoć evropskih partnera u primeni novih iskustava u cilju stvaranja identične zakonodavne platforme država.

Ministri su ocenili da je evropska perspektiva zajednički cilj svih država Jugoistočne Evrope, kao i da dostignuća u oblasti pravde i unutrašnjih poslova imaju pozitivan uticaj na stabilnost i razvoj demokratije u regionu.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su Ivica Dačić, Jusuf Kalamperović, Tomislav Karamarko, Tarik Sadović i Dragutin Mate.

Ministri zadovoljni

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da među državama mogu da postoje političke razlike, ali kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, koji predstavlja pretnju celom regionu, policije moraju zajednički da deluju.

Sama činjenica da organizovane kriminalne grupe deluju na teritoriji svih država bivše Jugoslavije i da su multinacionalnog sastava govori da kriminal ne zna za granice i da borba protiv organizovanog kriminala mora da bude takva da podrazumeva brzu i operativnu saradnju svih policija, objasnio je Dačić.

Dačić je naveo da je najvažnije da postoji volja svih ministara iz država koje su nekada bile deo SFR Jugoslavije za organizovanu i operativnu saradnju.

Prema njegovoj oceni, ono što se desilo u Hrvatskoj moglo je da se desi u bilo kojoj drugog državi regiona.

"Organizovani kriminal nam svima baca rukavicu u lice i policija mora da se organizuje na najbolji naćin i očekujem da će ta saradnja biti sve uspešnija", zaključio je Daćić.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović rekao je da je zadovoljan sastankom i naveo da je to doprinos naporima država da postanu deo Evrope i stabilnosti regiona.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko rekao je da je zadovoljan saradnjom sa kolegama iz Beograda, a posebno posle današnjeg sastanka i izjave koja je prihvaćena.
To je jedna intenzivna saradnja i, kao što smo u deklaraciji naveli, organizovane kriminalne grupe ne poznaju državne granice i samo stvaranjem bezbednosnog mozaika, a to znači čvrstom saradnjom policija, razmenom informacija, pa i zajedničkim aktivnostima možemo uspeti da pobedimo te fenomene, zaključio je Karamarko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: