Javna preduzeća i "visoke" zarade

Ekonomski analitičari smatraju da visina zarada u pojedinim preduzećima ne bi toliko iritirala javnost da su ta preduzeća uspešna.

Izvor: B92

Subota, 29.11.2008.

00:58

Default images

"Takva preduzeća bi pre svega trebalo da donose profit, a ovako svi mi zapravo subvencionišemo ta preduzeća jer se iz poreza, iz raznih drugih dažbina, plaća njihov loš rad", kaže ekonomista Mijat Lakićević.

"Tako zapravo građani od toga nemaju nikakve koristi, nego samo štetu. Kada bi to bila dobra preduzeća, poslovna klima bi bila bolja, a visina plate nikome ne bi smetala", rekao je Lakićević.

Administrativni odbor Skupštine Srbije dostavio je juče podatke o platama direktora javnih preduzeća u 2007. godini. Na osnovu informacija koje je B92 dobio od šest preduzeća, direktorske plate u nekima od njih su u 2008. godini veće su i za skoro 100.000 dinara.

Manju platu u odnosu na prošlu godinu, prema tim podacima, ima jedino direktor "Jat Ervejz-a".

Plata u EPS-u veća je za oko 70.000 dinara, u "Telekomu" za gotovo 30.000, a u JP "Srbijašume" veća je za oko 20.000 dinara.

Direktor "Elektromreža Srbije" nije želeo da saopšti visinu svoje plate, koja je u 2007. bila oko 290.000 dinara. Objasnio je samo da je "bezobrazno visoka".

Bez zvaničnih podataka o primanjima u NIS-u

Zvanični podaci o visini primanja u Naftnoj industriji Srbije i dalje nisu dostupni javnosti.

Biserka Jeftimijević-Drinjaković je na čelo upravnog odbora NIS-a došla 1. oktobra i do sada je primila samo jednu platu.

Pre ovog posla, radila u kabinetu predsednika Srbije, a član je i upravnog odbora novoosnovanog preduzeća “Fijat automobili Srbija”, za koji, kako tvrde u DS-u, ne prima nikakvu nadoknadu.

B92 je uspeo telefonom da stupi u kontakt sa Biserkom Jeftimijević-Drinjaković, ali je ona, i pre nego što joj je postavljeno pitanje, uputila novinare na portparolku NIS-a Sanju Lubardić, koja je, međutim, bila nedostupna.

B92 i ranije pokušavala da dobije informaciju o zaradama u NIS-u, ali je rečeno da su te informacije poslovna tajna. Ove podatke nije dobio ni Administrativni odbor Skupštine Srbije.

Na mestu predsednika UO NIS-a prethodno je bio Srđan Bošnjaković, kadar DSS-a, do koga danas B92 nije uspeo da dođe.

Komentar o visini primanja u NIS-u B92 nije uspeo da dobije ni od funkcionera DSS-a, koji su u prethodna dva mandata Vlade bili na čelu Ministarstva energetike. Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan tvrdi da informacije koje su se pojavile u medijima o visini plate predsednice Upravnog odbora NIS-a, na osnovu podataka kojima ona raspolaže, nisu tačne, ali nije želela da otkrije na osnovu kojih podataka to tvrdi.

“Podatke o primanjima u javnim preduzećima javnost treba da dobije iz javnih preduzeća, da ih direktori dostave javnosti”, kaže Trivanova.

“Ali, visine plata koje se u ovom trenutku daju u javnosti paušalne su, i u ovom konkretnom slučaju vezanom za direktora upravnog odbora NIS-a netačno je da ona tu platu prima na tri mesta i samo to želim da kažem, a sve detaljne informacije javnost može da dobije od te kompanije”, zaključila je ona.

Blic: Plate u NIS-u i do 700.000 dinara

Direktor NIS-a Miloš Saramandić ima mesečnu platu 600.000 dinara, dok predsednica UO dobija skoro 700.000, piše Blic pozivajući se na izvore u NIS-u.

Kako objašnjava sagovornik lista, u menadžerskim ugovorima ugovaraju se iznosi koji su mnogo veći od petostrukog proseka na nivou republike, a do petostrukog proseka (oko 120.000-130.000 dinara) plaćaju se kompletni doprinosi.

Za sve preko toga, kako kaže, plaća se samo porez na plate.

Novi direktor i predsednik UO iz starog sastava su, prema njegovim rečima, u aprilu dobili i godišnju nagradu od jedne mesečne apanaže.

Podsetimo, predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Tomislav Nikolić podelio je novinarima u parlamentu spisak mesečnih zarada i drugih primanja direktora i članova upravnih odbora javnih preduzeća, bez NIS-a.

Sledeća po visini je plata direktora Aerodroma "Nikola Tesla" koja iznosi 382.000 dinara, a treći na spisku je direktor Jata sa skoro 350.000 dinara.

Najmanju platu prima direktor Tanjuga - 133 hiljade dinara, a direktor RTS-a prima mesečni lični dohodak od oko 255.000 dinara.

Sindikat Politike: Plata Janićijevića 12.000 evra

Udruženi sindikat Politike saopštio je danas da je mesečna plata generalnog direktora Politike novine i magazini Srđana Janićijevića 12.000 evra.
U saopštenju sindikata navedeno je da je Janićijević "pre šest meseci sebi isplatio bonus od 50.000 evra, a da nakon podnete ostavke, pre mesec dana, namerava da uzme i otpremninu u iznosu od 200.000 evra".

Udruženi sindikati podsećaju da je "držva Srbija vlasnik polovine preduzeća Politika novine i magazini, i da po statutu Politike srpskog generalnog direktora postavlja predstavnik većinskog kapitala u srpskoj strani a to je Vlada".

Janićijevića je "postavio", pre tri godine, savetnik tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, Aleksandar Simić i predstavnik državnog kapitala u Upravnom odboru Politike, navedeno je u saopštenju sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: