Slovačka prihvata kosovske pasoše

Bratislava -- Mada ih zvanično ne priznaje, Slovačka je počela da prihvata nove kosovske pasoše, što zvaničnici objašnjavaju humanitarnim razlozima.

Izvor: Beta
Podeli

Rubrika za građane sa novim kosovskim pasošima pojavila se u uputstvu za podnešenje zahteva za vizu na sajtu Ambasade Slovačke u Beogradu, preneli su slovački mediji. "Taj korak ne povećava sigurno legitimitet Kosova u međunarodnim odnosima niti mi time pristajemo na priznanje Kosova", kazao je slovačkoj agenciji SITA šef spoljnopolitičkog odbora slovačkog parlamenta Boris Zala.

Taj visoki zvaničnik vladajuće stranke SMER, premijera Roberta Fica, uporedio je taj "humanitarni gest" sa slovačkom podrškom misiji Euleks na Kosovu.

"Iako samostalnost Kosova ne priznajemo, iz humanitarnih razloga smo u prilog misije koja treba da obezbedi da ono (Kosovo) funkcioniše", rekao je Zala i dodao da Slovačka kao uslov postavlja da to ne bude korak ka priznanju Kosova.

Šef slovačke diplomatije Jan Kubiš odbio je jesenas molbu predsednika Kosova Fatmira Sejdijua da Bratislava prizna pasoše, mada ne priznaje nezavisnost Kosova, a slovačke vlasti tvrdile su da građani sa novim kosovskim pasošima neće moći da uđu u Slovačku, čak i kada bi imali važeću "šengensku vizu" neke druge članice EU.

Kubiš je tada kazao da Slovačka može eventualno, iz humanitarnih razloga, da ponovo razmotri tu svoju odluku, ali tek kada prestanu da važe pasoši koje je izdao UNMIK.

Kosovo

Tači: Šest tačaka bez značaja

Jagodina, Prizren, Podgorica, Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači poručio je domaćoj i stranoj javnosti da zaboravi šest tačaka Ban Ki Muna o raspoređivanju Euleska na osnovu dogovora UN i Beograda.

Kosovo nedelja 30.11. 20:38 Komentara: 4

Tači: Uvažen stav Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti UN posle usvajanja plana za Euleks poštuje stavove kosovskih institucija.

Kosovo subota 29.11. 21:20 Komentara: 4

Formiranje snaga bezbednosti

Priština -- Kosovo nakon proglašenja nezavisnosti treba da formira nove snage bezbednosti. Srbi smatraju to nepotrebnim, Albanci vide kao početak stvaranja kosovske vojske.

Kosovo subota 29.11. 18:04 Komentara: 2
strana 1 od 56 idi na stranu