Slovačka prihvata kosovske pasoše

Mada ih zvanično ne priznaje, Slovačka je počela da prihvata nove kosovske pasoše, što zvaničnici objašnjavaju humanitarnim razlozima.

Izvor: Beta

Petak, 28.11.2008.

01:03

Default images

Rubrika za građane sa novim kosovskim pasošima pojavila se u uputstvu za podnešenje zahteva za vizu na sajtu Ambasade Slovačke u Beogradu, preneli su slovački mediji. "Taj korak ne povećava sigurno legitimitet Kosova u međunarodnim odnosima niti mi time pristajemo na priznanje Kosova", kazao je slovačkoj agenciji SITA šef spoljnopolitičkog odbora slovačkog parlamenta Boris Zala.

Taj visoki zvaničnik vladajuće stranke SMER, premijera Roberta Fica, uporedio je taj "humanitarni gest" sa slovačkom podrškom misiji Euleks na Kosovu.

"Iako samostalnost Kosova ne priznajemo, iz humanitarnih razloga smo u prilog misije koja treba da obezbedi da ono (Kosovo) funkcioniše", rekao je Zala i dodao da Slovačka kao uslov postavlja da to ne bude korak ka priznanju Kosova.

Šef slovačke diplomatije Jan Kubiš odbio je jesenas molbu predsednika Kosova Fatmira Sejdijua da Bratislava prizna pasoše, mada ne priznaje nezavisnost Kosova, a slovačke vlasti tvrdile su da građani sa novim kosovskim pasošima neće moći da uđu u Slovačku, čak i kada bi imali važeću "šengensku vizu" neke druge članice EU.

Kubiš je tada kazao da Slovačka može eventualno, iz humanitarnih razloga, da ponovo razmotri tu svoju odluku, ali tek kada prestanu da važe pasoši koje je izdao UNMIK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: