Romkinje najugroženije trafikingom

Srbija je glavna ruta u trgovini ljudima u regionu, izjavila je državna sekretarka Ministarstva za ljudska i manjinska prava Muškinja Hajnrih Aniko.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2008.

19:46

Default images

Ona je navela da je za samo nekoliko nedelja 7.000 Romkinja na taj način napustilo zemlju i otišlo u Italiju, gde su prinuđene na prostituciju, neplaćen rad ili prošnju.

Ona je na okruglom stolu posvećenom položaju Romkinja u Srbiji kazala da se od 2002. godine "država otvoreno angažovala u suzbijanju te pojave, usvojen je Nacrt zakona o trgovini ženama, osnovano je i sklonište za žrtve trgovine ljudima, međutim problem ostaje nevidljiv, ističu se samo posledice".

"Srbija je zemlja porekla žena i devojaka kojima se trguje kako na lokalnom tako i međunarnodnom nivou najviše u cilju seksualne eksploatacije", navela je ona.

Prema njenim rečima, faktori rizika za trgovinu ljudima su siromaštvo, društvena marginalizacija, poverenje isključivo u okviru svoje zajednice, naglašena ranjivost devojaka mladih žena, nizak nivo obrazovanja žrtava koji su prisutni u romskoj zajednici.

Ugroženosti Romkinja doprinosi i tradicionalna zatvorenost zajednice u kojoj važe kodeksi koji često krše osnovna ljudska prava ženama, rekla je državna sekretarka.

"U javnosti se oseća određena neodlučnost kada su u pitanju situacije koje jesu ili mogu da budu trgovina ljudima, naročito ako se u takvoj situaciji nađe mlada romska žena ili dete", ocenila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: