Svedočenje policajaca o cigaretama

Bivši inspektori novosadske policije svedočili su da su istrage o cigaretama koje su švercovali Stanko Subotić i Mirko Vučurević zaustavljane po nalogu DB-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2008.

15:49

Default images

Inspektor Zoran Pandurov rekao je u nastavku suđenja Subotićevoj kriminalnoj grupi, optuženoj za šverc cigareta pred Specijalnim sudom , kako je policija 1995. godine "imala slučaj sa najčvršćim mogućim dokazima" da se švercovane cigarete vode na Subotićevu firmu Mia Ub i da su skladištene u magacinu u Futogu, koji je iznajmilo preduzeće Panšped.

"Zatekli smo ogromnu količinu cigareta. Našli smo i više nego što smo očekivali, jer je na boksovima cigareta bila dokumentacija na firmu Mia Ub koja je prikazivala da su izašle iz zemlje u Republiku Srpsku Krajinu, a bile su u Futogu. Čvršći dokazi od toga nisu mogli postojati", rekao je Pandurov.

On je naveo da su cigarete fotografisane, ali ga je tokom akcije zvao načelnik Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta novosadske policije Milenko Popadić i naredio mu da obustavi akciju, pošto je Popadiću optuženi bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić preneo da slučaj preuzima DB.

"Nije to bio prvi takav slučaj, jer je godinu, dve pre toga sprečena istraga organizovanog šverca cigareta u kojem je bilo još više robe. Uhapšeni su Mirko Vučurević i Boško Palkovljević, sin nekadašnjeg šefa vojvođanske policije. Bili su veliki pritisci, ista priča sa DB-om, i morali smo da ih pustimo", rekao je Pandurov.

Pandurov je naveo da se čelnici novosadske policije nisu mnogo mešali u rad Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, jer nisu bili upućeni u tu oblast, ali da su inspektori iz tog odseka akciju u utogu pripremali u tajnosti, jer su znali da je "predmet vruć i da će biti urgencija".

Subotićeva grupa optužena je da je švercom cigareta stekla korist od 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara, a u optužnici se navodi da su cigarete skladištene u magacinima u Futogu i Rumenci.

Zavišić je optužen da je sprečavao kontrolu magacina sa švercovanim cigaretama.

Popadić je takođe naveo da je policija "imala ceo slučaj" cigareta koje su švercovane preko Vučurevićevog preduzeća Svisar iz Sarajeva i da su bili umešani i Slavko Grahovac i Palkovljević, za koga je naveo da je "čuo da je sada blizak" Nenadu Čanku i Ligi socijaldemokrata Vojvodine.

"Priveli smo ih, ali je odmah usledila intervencija. Zavišić i ja smo pozvani u Beograd i tamo mi je u zgradi Saveznog SUP-a, jedan čovek iz DB-a pretio hapšenjem zbog nesavesnog rada i vikao da smo kidnapovali Vučurevića i da možemo da pišemo šta hoćemo, ali Vučurević mora biti pušten", rekao je Popadić.

On je kazao da je policija podnela krivičnu prijavu protiv Vučurevića, ali da je ona kasnije odbačena. Vučurević nije optužen za šverc cigareta, a u jednom od retkih intervjua je na pitanje "kako uspešno opstaje ako su svi protiv njega" odgovorio: "Zato što sam pametan".

Popadić je naveo i da je jedne od istraga o švercu cigareta ukazala i na izvesnog Kojića, i da su se policajci iznenadili kada su ustanovili da Kojić živi u stanu koji je dobio od policije.

"Ispostavilo se da taj Kojić živi u stanu koji je dobio od policije, a niko od nas nije imao stan, i da ima legitimaciju DB-a, pa su nas posle u Beogradu napadali da pretresamo radnike DB-a", rekao je Popadić.

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: