Ćosiću nagrada "Rikardo Ortega"

Novinar B92 Jugoslav Ćosić, jedan je od ovogodišnjih dobitnika nagrade “Rikardo Ortega”, koju dodeljuje Asocijacija dopisnika pri Ujedinjenim Nacijama (UNCA).

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2008.

11:17

Default images

Nagrada se dodeljuje za izveštavanje o aktivnostima UN ili o temama koje su od velikog značaja za Ujedinjene nacije. Glavnu nagradu "Rikardo Ortega" za TV novinarstvo podelili su Jugoslav Ćosić, koji je nagradu dobio za bavljenje temama kao što su ratni zločini, trafiking, i Mari Lora, kenijska novinarka koja radi za televizijski servis Frans presa (AFP).

Ona je nagradu dobila za praćenje krize u sudanskoj provinciji Darfuru. Drugu nagradu u toj kategoriji ove godine dobio je Šo Bepu, sa televizije NHK, iz Japana, za reportaže o svetskom nedostatku hrane.

Jugoslav Ćosić je autor emisije Poligraf na TV B92.

Nagrada se obično dodeljuje za hrabrost u izveštavanju novinarima koji rade u zemljama gde je povećan rizik za rad.

“Moram priznati da mi još nije lako da primim ovu informaciju jer ja, kao i većina građana Srbije, imam osećanje o kosmičkoj usamljenosti, kao da svi mi koji živimo u ovoj zemlji i naša zamlja u celini stojimo negde po strani od svih svetskih puteva”, kaže Jugoslav Ćosić.

“Ali, evo, ova nagrada, kao i nagrada Brankice Stanković, ipak pokazuje suprotno - da postoje neki ljudi, neke institucije, neki centri iz kojih se posmatra Srbija i iz kojih se uočavaju neki trendovi u našem društvu”, smatra on.

UNCA je profesionalno udruženje novinara koji prate rad Ujedinjenih nacija i postoji od 1948, otkad su UN počele redovno da se sastaju u Njujorku.

Cilj UNCA je da posreduje između novinara i Sekretarijata UN tokom njihovog rada u problemima poput pristupa informacijama. Okuplja preko 200 članova iz više od 50 zemalja sveta.

UNCA (United Nations Correspondents Association) dodeljuje svake godine nagrade u tri kategorije: štampani i internetski mediji (nagrada "Elizabet Nojfer"), televizijsko novinarstvo (nagrada "Rikardo Ortega") i za praćenje problema razvoja.

U svakoj kategoriji obično se dodeljuju zlatna i srebrna medalja, a prati ih i novčana nagrada.

Rikardo Ortega bio je jedan od vodećih španskih novinara. Radio je za špansku TV stanicu Antena 3. Ortega je ubijen na zadatku, u Haitiju, 2004. godine.

Nagradu će 4. decembra na svečanoj večeri u Kancelariji Ujedinjenih nacija u Njujorku dobitnicima dodeliti generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: