Vordsvort: Suzbiti trgovinu ljudima

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort ocenio je da su srpske institucije napravile veliki napredak u suzbijanju trgovine ljudima.

Izvor: FoNet, Tanjug

Ponedeljak, 24.11.2008.

14:20

Default images

Na prezentaciji projekta beogradske policije posvećenog suzbijanju trgovine ljudima, Vordsvort je naveo da je ključni element u suzbijanju trgovine ljudima, u svim državama, bolja saradnja vladinih institucija sa civilnim društvom.

On je naveo da srpsko pravosuđe ima sve više uspeha u procesiranju slučajeva u borbi protiv trgovine ljudima, da je policija sve aktivnija, a saradnja državnih institucija sa građanima i civilnim društvom sve bolja.

Prema njegovim rečima, Srbija je, zbog geografskog položaja, na tranzitnom putu trgovaca ljudima, a Velika Britanija, pomažući joj u suzbijanju tog vida organizovanog kriminala, istovremeno pomaže i državama u regionu i Evropi.

Vordsvort je kazao da je zadovoljan uspešnom realizacijom projekta "Jačanje kapaciteta za javni red i mir za suzbijanje trgovine ljudima", koji je predstavljen u Policijskog upravi za grad Beograd.

Projekat, koji je obuhavatio obuku četrdesetak policijskih službenika i opremanje prostorija za rad, realizovan je u saradnju MUP-a Srbije, Ambasade Velike Britanije u Beogradu i Međunarodne organizacije za migracije.

Šef Međunarodne organizacije za migracije Gregoar Gudstajn istakao je da su u realizaciji projekta korišćena iskustva kriminologa, pravnika, psihologa, eksperata za ljudska prava...

On je rekao i da je cilj projekta jačanje kapaciteta odeljenja za javni red i mir za suzbijanje trgovine ljudima, navodeći da je beogradsko odeljenje jedino u Srbiji koje je prošlo kroz obuku i da će iskustva moći da podeli s kolegama.

Gudstajn je precizirao i da je u opremanje prostorija za rad u Policijskoj upravi za grad Beograd uloženo oko 28.000 funti, ističući da je Ambasada Velike Britanije imala značajnu ulogu u podršci i donaciji za realizaciju projekta.

Pomoćnik načelnika Uprave policije Nikola Popovac podsetio je da srpska policija ima dobru saradnja sa Amabasadom Velike Britanije, koja je i u prethodnom periodu pomagala kroz razne projekte tehničkog opremanja.

Popovac je dodao da je u okviru projekta sprovedena obuka iz oblasti tehnike vođenja razgovora sa žrtvama trgovine ljudima, identifikacije, edukacije u raznim oblastima, koji će doprineti uspešnoj borbi protiv trgovine ljudima.

On je podsetio da trgovina ljudima, naročito žena i dece, spada među tri najprofitabilnija oblika organizovanog kriminala u globalnim razmerama.

Kosovo: Specijalna linija

Misija OEBS-a na Kosovu započeće sutra kampanju protiv trgovine ljudima kako bi povećala nivo informisanosti o opasnostima te pojave i pozvala žrtve trgovine ljudima da traže pomoć preko posebno uvedene specijalne linije.

"Cilj kampanje je obaveštavanje javnosti o trgovini ljudima na Kosovu kao vrsti kriminala", saopštila je Misija OEBS-a na Kosovu.

"Trgovina ljudima je težak zločin i teško kršenje ljudskih prava. Na Kosovu dolazi do povećanog broja internih žrtava trgovine ženama, od kojih su većina maloletnice", kaže se u saopštenju.

Kampanja počinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: