Ravnopravnost nije realnost

Beograd -- Istraživanja Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da u Srbiji još nema rodne ravnopravnosti, iako Evropska unija insistira na jednakoj zastupljenosti.

Izvor: B92
Podeli

Položaj i uticaj žena u društvu i politici nije ravnomerno raspoređen. Više od polovine žena u Srbiji radi u srednjim strukturama preduzeća i javnih ustanova, ali dva puta manje ih je na rukovodećim mestima, rezultati su istraživanja Zavoda, koji su objavljeni u publikaciji "Žene i muškarci u Srbiji".

Prosečna starost oca pri rođenju prvog deteta iznosi 29 godina, a majke 26, a od ukupnog broja nepotpunih porodica sa maloletnom decom, čak 77 odsto čine porodice koje čini majka sa detetom, dok ni procenat očeva koji žive sami sa decom nije mali - 23 odsto.

Muškarci zarađuju više od žena, a interesantno je da su plate bile ujednačene 2003. godine, dok od tada raste razlika u primanjima. Žene imaju i manje penzije nego muškarci, i to za oko 22 odsto.

“Što se tiče ostalih ekonomskih demografskih pokazatelja, oni su manje-više očekivani. Žene žive duže od muškaraca, sa trendom da žive još duže”, ukazuje Dragan Vukmirović, iz Republičkog zavoda za statistiku.

"Voze pažljivije, manje stradaju u saobraćajnim udesima. Udeo žena u svim vrstama kriminala je 10 odsto, što mnogo govori o tome ko je ko u društvu", kaže on.

Rodna ravnopravnost ili jednaka zastupljenost, moć i učešće oba pola u svim sferama javnog i privatnog života, nešto je na čemu insistira Evropska unija, a to je u Srbiji još nerealna pretpostavka.

“Potrebno je da se promeni svest. Stalno vidimo neki maskirani otpor koji se suprotstavlja objektivnom stanju ravnopravnosti, i to je uvek zbog nekog paragrafa koji je nemoguće promeniti”, smatra Natalija Mićunović iz Uprave za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu rada.

"Kada postoji politička volja, kao što smo videli u nekim stvarima za koje su bili zainteresovani ljudi na vrhu vlasti, te se stvari promene preko noći", kaže ona.

“Pitanje je doživljavanja ovoga kao važnog društvenog pitanja. To je najvažnije društveno pitanje, zato što nema nikakve socijalne inkluzije bez ravnopravnog uključivanja žena”, rekla je Mićunovićeva.

Za razliku od zemalja EU, ali i zemalja zapadnog Balkana, Srbija još nema sve uslove za ostvarivanje rodne ravnopravnosti.

Srbija još nije usvojila opšti antidiskriminacioni zakon, kao ni Zakon o ravnopravnosti polova, pa je opet među poslednjim zemljama u Evropi, jer nema takvu regulativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu