U Boru zagađenje veće 40 puta

Ekološki savez "Ekoagenda 1935" iz Bora upozorio je danas na prekomerna zagađenja sumpor-dioksidom iz pogona RTB Bor tokom oktobra i novembra.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.11.2008.

12:10

Default images

Koncentracija tog jedinjenja bila i do 40 puta veća od dozvoljenih granica. Potpredsednik Saveza Dragan Jankucić pokazao je novinarima dokumenta iz kojih se vidi da je zagađenje sumpor-dioksidom u naselju Brezonik u jednom trenutku iznosilo 12.500 mikrograma po metru kubnom i podsetio da je maksimalna dozvoljena koncentracija tog jedinjenja u vazduhu 350 mikrograma.

On je dodao da su u vazduhu iznad Bora ustanovljene i kancerogene čvrste čestice, kao i teški metali opasni po zdravlje ljudi.

"Prekomerno zagađenje prevazilazi sve poznate međunarodne standarde i predstavlja grubo kršenje Zakona o zaštiti životne sredine", rekao je Jankucić.

Jankucić je ocenio da su prekomerna zagađenja plod neodgovornosti rukovodstva Topionice i rafinacije bakra, koja posluje u sastavu RTB-a, prema akcionom planu za smanjenje aerozagađenosti, koji su usvojili poslovodstvo TIR-a i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Jankucić je naveo da su o alarmantnoj ekološkoj situaciji u gradu obaveštena sva nadležna republička ministarstva, Republička ekološka inspekcija i Agencija za privatizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: