Krivična prijava zbog piraterije

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala podnela je krivičnu prijavu protiv Ivana Jelića jer je na Internet postavio piratsku kopiju filma "Turneja".

Izvor: B92

Sreda, 12.11.2008.

01:05

Default images

Prijava je podneta zbog neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela, a Jelić je uz prijavu priveden nadležnom istražnom sudiji. Jeliću preti zatvorska kazna do tri godine. Iako pozdravlja potez policije, reditelj Goran Marković ne očekuje da će akcija značajnije doprineti borbi protiv piraterije.

U saopštenju MUP-a se navodi da je Jelić bez odobrenja nosilaca autorskih prava, scenariste i reditelja Gorana Markovića i producenta Svetozara Cvetkovića, umnoženu kopiju "Turneje" postavio na sajt "rapidserbia" i tako omogućio korisnicima sajta da neovlašćeno preuzmu kopiju filma.

Međutim, Jelić je na isti sajt, između ostalih, postavio i filmove "Čitulja za Eskobara", "Četvrti čovek", "Hadersfild", ali i seriju "Vratiće se rode", navodi se u saopštenju.

Tužiteljka za visokotehnološki kriminal Lidija Komlen-Nikolić kaže da postoji osnovana sumnja da je nemontiranu kopiju filma Jeliću dao neko iz ekipe filma.

“Cela priča oko filma pokrenuta je upravo iz njihove kuće znači kopije koje nisu montirane su nekim mehaniuzmom ostavljene da se vide. Na putu za Ameriku i Kanada, negde je nastao propust u dostavljanju materijala“, ocenjuje tužiteljka.

Lidija Komlen-Nikolić kaže da je Jelić lako pronađen, jer je administrator sajta “Rapidšer“ dao sve podatke o osumnjičenom za pirateriju. Međutim kopija filam se u međuvremenu našla na ulicama.

“Znači onog mometa kada se materijal pojavi na internetu, vi ste izgubili bitku. Vi njega ne možete više da sklonite, taj materijal više ne nalazi na ’Rapidserbia’ on se nalazi i na još 50 sajtova, gde ljudi mogu da preuzmu taj materijal, znači onog momenta kada nešto pojavi na Internetu vi njega više ne možete da skolnite“, objašnjava Komlen-Nikolić.

Producent filma Svetozar Cvetković kaže da film Turneja, zbog neovlašćenog postavljanja na sajt “Rapidserbia“, nije zaradio onoliko koliko je mogao i da je time narušen imidž filma.

Cvetković je siguran da kopiju nedovršeng filma niko iz autorske ekipe nije dao ili pustio na sajt “Rapidserbia“.

“Ono što sam ja siguran jeste da niko to nije uradio iz te autorske ekipe i ko je koprodukciono učestvovao u tome, ali da je neko kome je bio dostupan neki od kompjutera na kome se radilo. Dakle neko ko nije direktno zainteresovasn iz ekipe. To je mogao da uradi ako bi imao pristup na bilo koji način, od slučajnog prolaznika, do obezbeđenja. To je verovatno moguće“, smatra Cvetković.

Reditelj Goran Marković ističe da se mora stati na put kradljivcima intelektualne svojine, čija je delatnost u Srbiji veoma razgranata. Zbog toga Marković ne očekuje previše od ove akcije.

"Ako vam neko ukrade intelektualnu svojinu, on je kradljivac. Ja sam kupio verziju mog filma za 100 dinara na Zelenom vencu od čoveka koji to prodaje na ulici", kaže Marković.

"Mislim da je dobro što je država načela to pitanje jer je to ovde dominantno. E sad, koga tu treba hapsiti, šta tu treba da se radi, ja stvarno ne znam jer se ne razumem u to. Svi moji filmovi se prodaju na ulici oduvek i nikada me niko nije ni pitao, a kamoli razgovarao o mojim pravima", kazao je Marković.

Za nekadašnjeg predsednika Antipiratske asocijacije Srbije Zorana Savića, koja na našem području više ne funkcioniše, hapšenje osobe koja je distribuirala piratski materjal predstavlja dobru vest.

Savić očekuje da će u ovom slučaju biti dosledno primenjen Zakon o zaštiti intelektualne svojine, koji za to delo predviđa kaznu čak do tri miliona dinara.

"Konačno se desilo nešto što smo priželjkivali dugo. Piraterija u našoj zemlji je veoma prisutna; na svim prometnijim mestima, pred svakom većom trgovinom ili hipermarketom možete naći ljude koji prodaju neovlašćeno piratske primerke filmova, muzike i softvera", kaže Savić.

"Kod nas je internet piraterija zastupljena, ali još možda nije bila toliko zbog protoka interneta kod većine korisnika, međutim i to se, kao što vidimo, ubrzano menja i postaće jedan od glavnih izvora piraterije", rekao je Savić.

Savić se nada da će se "dosledno primeniti zakon koji za ovakve i slične prekršaje predviđa oštre kazne".

Film Gorana Markovića je srpski kandidat za Oskara, a do sada ga je za četiri nedelje prikazivanja pogledalo dvadesetak hiljada gledalaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: