Svilanović: Potrebna podrška Unije

Evropska unija treba da pruži jasnu podršku državama jugoistočne Evrope, ocenio je funkcioner Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.11.2008.

01:54

Default images

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović na konferenciji "Suočavanje sa prošlošću i proces pomirenja na zapadnom Balkanu", koji je u Beču organizovao Institut za Podunavlje i srednju Evropu, kazao je da se "mora sagledati realnost koja izgleda tako da su posle raspada Jugoslavije nastale nacionalne, a ne multietničke države".

Svilanović je takođe rekao da je potrebna jasna podrška EU zemljama regiona za njihovo brzo priključenje Uniji.

"Jasan datum završetka pregovora o pridruživanju EU sa Hrvatskom pozitivan je signal i za ostale zemlje u regionu", rekao je Svilanović navodeći da se do sada tražilo neprekidno ispunjavanje novih uslova.

Svilanović je ocenio da je za Kosovo potreban zajednički stav EU, Beograda i Prištine.

Nenad Šebek, iz Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi, rekao je da proces pomirenja zahteva vreme i da u njemu najveću ulogu treba da imaju politika, inteligencija, mediji, ali i obrazovanje.

Miđen Keljmendi, urednik prištinskog nedeljnika "Java", ocenio je da tokom procesa pomirenja postoje dva izazova.

"Potrebno je identifikovati zločine i reći istinu i, na drugoj strani, naučiti ljude da prihvate istinu", smatra Keljmendi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: