Svilanović: Potrebna podrška Unije

Beč -- Evropska unija treba da pruži jasnu podršku državama jugoistočne Evrope, ocenio je funkcioner Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović.

Izvor: Tanjug
Podeli

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović na konferenciji "Suočavanje sa prošlošću i proces pomirenja na zapadnom Balkanu", koji je u Beču organizovao Institut za Podunavlje i srednju Evropu, kazao je da se "mora sagledati realnost koja izgleda tako da su posle raspada Jugoslavije nastale nacionalne, a ne multietničke države".

Svilanović je takođe rekao da je potrebna jasna podrška EU zemljama regiona za njihovo brzo priključenje Uniji.

"Jasan datum završetka pregovora o pridruživanju EU sa Hrvatskom pozitivan je signal i za ostale zemlje u regionu", rekao je Svilanović navodeći da se do sada tražilo neprekidno ispunjavanje novih uslova.

Svilanović je ocenio da je za Kosovo potreban zajednički stav EU, Beograda i Prištine.

Nenad Šebek, iz Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi, rekao je da proces pomirenja zahteva vreme i da u njemu najveću ulogu treba da imaju politika, inteligencija, mediji, ali i obrazovanje.

Miđen Keljmendi, urednik prištinskog nedeljnika "Java", ocenio je da tokom procesa pomirenja postoje dva izazova.

"Potrebno je identifikovati zločine i reći istinu i, na drugoj strani, naučiti ljude da prihvate istinu", smatra Keljmendi.

Info

Parlamentarni izbori u Rumuniji

Bukurešt, Beograd -- Opoziciona PSD osvojila je 36,2 odsto glasova za donji dom rumunskog parlamenta i 35,9 odsto za Senat, prvi su rezultati parlamentarnih izbora u Rumuniji.

Region nedelja 30.11. 21:18 Komentara: 4

Tači: Šest tačaka bez značaja

Jagodina, Prizren, Podgorica, Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači poručio je domaćoj i stranoj javnosti da zaboravi šest tačaka Ban Ki Muna o raspoređivanju Euleska na osnovu dogovora UN i Beograda.

Kosovo nedelja 30.11. 20:38 Komentara: 4

Ostavka indijskog ministra policije

Islamabad, Nju Delhi, Vašington, Moskva -- Ministar finansija Indije Palaniapan Čidambaram preuzeće dužnost ministra policije, posle ostavke Šivradža Patila zbog terorističkih napada u Mumbaju.

Svet nedelja 30.11. 19:27 Komentara: 0
strana 1 od 905 idi na stranu