Potraga za Mladićem i pomagačima

U Valjevu i okolini sprovedena je opsežna akcija potrage za haškim beguncem Ratkom Mladićem i njegovim pomagačima, pretreseni su kuća i fabrika porodice Vujić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.11.2008.

12:14

Default images

Pripadnici Žandarmerije pretresli su porodične kuće valjevskih industrijalaca Vidoja i Vladislava Vujića i njihovu fabriku PVC stolarije. Privođenja nije bilo. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je da je pretraga Žandarmerije deo sveobuhvatne akcije za lociranje i hapšenje preostale dvojice haških optuženika.

Izvori B92 navode da se istražuje i ko su eventualni pomagači u skrivanju Mladića, kao i oni za koje se sumnja da mu finansijski pomažu u bekstvu. Nešto posle 14 časova završen je šestočasovni pretres fabrike Vujić, kao i porodičnih kuća Vidoja i Vladislava Vujića u Valjevu, koji je počeo u jutarnjim satima, kada su pripadnici žandarmerije, naoružani automatskim puškama, zaposeli ove objekte.

Kuća je pretresena od poda do plafona, a istražni organi proveli su i nekoliko sati u krugu fabrike. To je sve proteklo mirno, uz prisustvo Žandarmerije.

Istražni organi su tražili određene dokaze radi lociranja Mladića, odnosno dokaze o tome gde se on skriva.

Pretreseni su i porodični albumi, a 13 fotografija je oduzeto, kao i mobilni telefon vlasnika fabrike Vidoja Vujića, o čemu je on dobio i potvrdu.

Ovo nije prvi put da se za Ratkom Mladićem traga u okolini Valjeva i zapadnoj Srbiji. Pre oko godinu i po dana sprovedena je opsežna akcija u Valjevu i na Divčibarima, kada su ovaj kraj nadletali i helikopteri.

Zvaničnici iz Akcionog tima kažu da je današnja pretraga deo sveobuhvatne akcije koju je najavio Akcioni tim za lociranje i hapšenje preostale dvojice haških optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Precizira se da je reč o jednoj od mnogih akcija koje će biti preduzete u cilju otkrivanja i hapšenja haških optuženika, ali i njihovih pomagača. Brojnim TV ekipama i novinarima koji su se okupili pred kompanijom "Vujić" nije bilo bilo dozvoljeno da koriste kamere i druge aparate za snimanje akcije.

Kako je javio valjevski portal "ugradu.info", pripadnici Žandarmerije, koji su došli u nekoliko službenih džipova, novinarskim ekipama nisu dozvoljavali ulazak u fabrički krug.

U toku akcije postavljen je i video klip na sajtu Jutjub, najverovatnije snimljen kamerom mobilnog telefona. Taj klip je u međuvremenu skinut, pa vraćen na Jutjub. Na njemu se vide pripadnici Žandarmerije, naoružani puškama, koji obezbeđuju fabrički krug, proizvodne pogone i upravnu zgradu kompanije "Vujić - Valjevo".

U kadru su bili i predstavnici kompanije, a možda i vlasnik Vidoje Vujić, verovatno u grupi saradnika, kako izlaze iz upravne zgrade.

Ukoliko želite da dobijate najvažnije vesti na svoj mobilni telefon, pošaljite poruku START VESTI na broj 5888.

Vujić: Nikada nisam video Mladića

Vidoju Vujiću prvo nije bio dozvoljen kontakt s novinarima, a posle akcije on se obratio novinarki B92 koja je pratila taj događaj i pokazao naredbu istražnog sudije za pretres kuće i fabrike.

On je izjavio da je pre nekoliko dana finansijska inspekcija kontrolisala poslovanje kompanije.

Žandarmerija je pronašla i oduzela 13 fotografija i mobilne telefone, rekao je Vidoje Vujić.

On je precizirao da je reč o porodičnim fotografijama na kojima se nalaze bivši generali Vojske SRJ Dragoljub Ojdanić i Nebojša Pavković, kao i Luka Karadžić - brat haškog optuženika Radovana Karadžića.

Vujić je izjavio da "nikada nije video Ratka Mladića".

On je novinarima rekao da pretpostavlja da je na današnji pretres njegovih objekata uticao i posao sa firmom "Impakt", čiji je vlasnik Darko Mladić (sin Ratka Mladića), koji je "svojevremeno realizovao za 800.000" (ne precizirajući pritom valutu, niti o kakvom je poslu reč).

Vujić je kazao da je "nekoliko puta bio u lovu" sa ljudima bliskim generalu Mladiću, navodeći pri tom imena generala VJ i VRS Dragoljuba Ojdanića, Nebojše Pavkovića i Radislava Krstića, kojima se sudi ili su već osuđeni pred Međunarodnim tribunalom u Hagu.

Rekao je i da je pre izvesnog vremena iz Hrvatske dobio anonimno pismo u kojem mu je "nagovešteno ono što se danas dogodilo (pretres kuće i fabrike)", te da je on to pismo "odmah predao u BIA".

Inače, Vidoje i Vladislav Vujić su u dobrim odnosima sa liderima više političkih stranaka u Srbiji, a Vladislav je bio i član Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke, da bi se posle raskola opredelio za Tomislava Nikolića i naprednjake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: