Reakcije stranaka na lokalne izbore

Demokratska stranka zadovoljna je rezultatima ponovljenih izbora u Vrnjačkoj Banji, Rumi, Knjaževcu i Prijepolju jer je u tri opštine osvojila većinu.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 10.11.2008.

15:00

Default images

DS je najavio formiranje vlasti sa partnerima sa kojima sarađuje i na republičkom nivou ili u drugim gradovima u Srbiji. Upitana sa kim će još DS pregovarati ako sa republičkim partnerima ne može da napravi vlast, portparolka DS-a Jelena Marković je rekla da demokrate "apsolutno neće sarađivati sa SRS ni na koji način".

Ona je još ocenila da su rezultati izbora u ove četiri opštine potvrda da je politika Borisa Tadića i Vlade Srbije ispravna i na pravom putu.

Socijalistička partija Srbije, koja je na republičkom nivou na vlasti, ocenila je da su rezultati ponovljenih izbora u četiri opštine pokazali rast popularnosti te stranke.

Izborni rezultati garantuju da će ukupna aktivnost biti usmerena na podizanje standarda i rešavanje komunalnih i infrastrukturnih problema, navodi se u saopštenju.

"I pored objektivno bremenite finansijske, političke i socijalno-ekonomske situacije u zemlji, raduje rastući trend SPS-a u biračkom telu", piše u saopštenju.

Takođe vladajuća stranka G17 plus zadovoljna je rezultatima ponovljenih lokalnih izbora.

"Rezultati izbora u pojedinim opštinama u Srbiji pokazali su da je pobedu odnela politika ravnomernog regionalnog razvoja koja budućnost ekonomskog jačanja cele Srbije vidi u regionima", saopštila je G17 plus.

SDP: Pobednički niz

"Sandžačka demokratska partija nastavila je pobednički niz, osvojili smo najviše glasova juče u Prijepolju i odužićemo se građanima", izjavio je portparol Ljajićeve stranke Mirsad Jusufović.

“Mi smo nastavili trend rasta, dok je Ugljaninova koalicija nastavila trend pada u Prijepolju”, rekao je on na konferenciji za novinare. On se nada da će pregovori o formiranju vlasti početi već ove nedelje.

“Očigledno je da samo dve stranke neće moći da formiraju većinu. Biće pregovora nakon što dobijemo zvanične rezultate. Nadamo se da će opština početi što pre sa radom jer u Prijepolju treba puno toga da se uradi”, rekao je Jusufović.

SDP će u opštinskom parlamentu Prijepolja imati 17 ili 18 odbornika, a vlast će najverovatnije formirati sa zajedničkom listom DS, G17 i SPS, te sa nekom trećom političkom opcijom.

Rezultat radikala i naprednjaka

Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića bukvalno je potukla radikale u sve četiri opštine. Najočigledniji primer je Knjaževac, gde su radikali bili ubedljivo najjači na majskim izborima, a sada nisu uspeli da pređu census, za razliku od naprednjaka, koji su osvojili osam odborničkih mandata.

Zamenik lidera radikala Dragan Todorović misli da je zbunjenost njihovih birača zbog rascepa u stranci glavni razlog za loš skor njegove partije.

"Najverovatnije veliki broj birača SRS nije uopšte izašao na ove izbore i nije glasao zato što zbunjeni su, nemaju još uvek sve podatke. Malo je vremena bilo da se sve objasni", kaže on.

"Na neki način osećaju se i iznevereni i čekaju da se situacija potpuno stabilizuje, da saznaju pozadinu svega ovoga što se dešavalo unutar SRS", kaže on.

Na uspeh dojučerašnjeg partijskog druga Tomislava Nikolića, a sada lidera rivalskih naprednjaka, Todorović gleda kroz nekadašnje uspehe JUL-a, Panića I Karića.

"Nije ovo prvi put da se dešavaju ovakve stvari, da neko ko se praktično pojavi na političkoj sceni u prvom momentu postigne izuzetno dobre rezultate", kaže on.

"Ja bih vas podsetio na Milana Panića ‘92. godine, na predsedničke izbore, kada praktično imali smo prilike da pred televizijama gledamo sečenje pobedničke torte, ali se pokazalo da je to preuranjeno", kaže on.

"Bogoljub Karić, koji je takođe uz izuzetno velika finansijska sredstva, medijsku podršku, doživeo na jedan određen način uzlet, i on je praktično nestao sa političke scene i mislim da ista sudbina čeka i ovu novu političku stranku", smatra Todorović.

A predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je stranka ostvarila očekivani rezultat na lokalnim izborima u četiri opštine, ali da neće biti potpuno zadovoljni dok ne budu prvi na svim izborima.

Nikolić je rekao da je bilo malo vremena za pripremu stranke za izbore, da su negde nastupali kao grupa građana "Napred, Srbijo - Tomislav Nikolić", ali da su ipak zadovoljni jer je njihova politika bila ubedljiva čak i za pripadnike nacionalnih manjina.

Komentarišući rezultat Srpske radikalne stranke koja u jednoj opštini nije prešla cenzus, Nikolić je rekao da onaj ko radi i ko se bavi politikom ne treba da se boji da li će nestati sa političke scene.

DSS i NS bez promene, LDP raste

LDP je naveo da je jedina partija koja je u poređenju sa izborima održanim 11. maja zabeležila vidan rast podrške birača: u Knjaževcu 6, 1 odsto, u Rumi 6,9, a u Prijepolju 8 odsto glasova.

Utvrđeni trendovi u ovom trenutku govore o izjednačenoj borbi koju LDP vodi sa koalicijom Demokratska stranka Srbije i Nove Srbije u opštini Knjaževac i Ruma i velikoj prednosti u opštini Prijepolje. U svim opštinama LDP je ubedljivo pretekao Srpsku radikalnu stranku.

Nova Srbija je saopštila da je zadovoljna rezultatima koje je postigla na vanrednim lokalnim izborima.

Kako je navedeno u saopštenju, rezultat je ostvaren "i pored pritisaka vladajuće koalicije i nepravilnosti na biračkim mestima", kao i da je "nasuprot marketinškim agencijama koje uporno, ali bezuspešno pokušavaju da marginalizuju i umanje rejting i politički uticaj NS", još jednom pokazano da politika te stranke ima čvrsto uporište kod građana.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović kaže da je stranka na lokalnim izborima prešla cenzus od pet procenata.

Rezultati, kako je rekao, pokazuju da nema ozbiljnijih promena u broju glasova koje je ta stranka dobila, a koje bi mogle da budu zabrinjavajuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: