Kovačević: Ugovor na štetu Srbije

Beograd -- Ugovor za autoput Horgoš-Požega potpisan je na štetu države i nejasno je kako su taj ugovor usvojili Vlada i Skupština, smatra ekonomista Milan Kovačević.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

Gostujući u emisiji Uvećanje TV B92, Kovačević je bivšeg ministra za infrastrukturu Velimira Ilića podsetio i na produžetak rokova firmi Alpina-Por za izgradnju, koji sada, u slučaju međunarodne arbitraže, mogu da uslove presudu na štetu Srbije.

On je upozorio Ilića i da je koncesija na autoput Horgoš-Požega bila štetan potez, jer se i tada znalo da je prioritet Koridor 10.

Kovačević smatra da je taj ugovor potpisan sa firmom "Alpina-Por" isključivo iz nečijeg ličnog interesa.

Raskid do kraja nedelje?

Večernje novosti pišu da se dogovor o raskidu koncesije za autoput Horgoš-Požega može očekivati do kraja nedelje, a kako taj list nezvanično saznaje, koncesionaru će biti vraćena bankarska garancija i odšteta od 14 miliona evra.

Novosti pišu da će koncesionaru biti vraćena bankarska garancija u iznosu od deset miliona evra.

On je naveo da pre potpisivanja ugovora nije odrađena studija o saobraćaju i, ako jeste, zašto se navodno krije iza spornog Petog aneksa.

On je ukazao Velimiru Iliću da aneksi ugovora još uvek nisu objavljeni, što dokazuje njegovu tvrdnju da je pri sklapanju ugovora možda došlo i do kršenja zakona.

Koncesija i svi drugi veliki projekti koje Vlada Srbije pokušava da realizuje sada se događaju daleko od očiju javnosti i, da bi u budućnosti ova zemlja mogla normalno da se razvija, svaki projekat u budućnosti mora da bude javan i da izdrži njegov sud, ocenio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 872 idi na stranu