Smena zbog stava o II svetskom ratu

Ministar odbrane Japana smeniće načelnika vazduhoplovstva zbog njegovih izjava da Japan nije bio agresor u Drugom svetskom ratu već da su ga obmanule SAD.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

19:37

Default images

Japanska agencija Kjodo javila je da je general Tošio Tamogami izneo takve stavove u jednom eseju, koji je potom objavljen na internetu. Mediji u Japanu ocenjuju da bi ti stavovi mogli da izazovu oštre reakcije u Kini i Južnoj Koreji.

"Čak i sada ima mnogo ljudi koji misle da je agresija naše zemlje uzrokovala velike patnje zemljama u Aziji tokom Velikog istočnoazijskog rata", navodi Tamogami u eseju i kaže još da je to svakako pogrešna optužba jer Japanci nisu bili agresorska nacija.

Tamogami dalje navodi da je japanska vojna operacija u Kini bila zasnovana na sporazumima, kao i da je Korejsko poluostrvo koje je bilo pod japanskom vlašću od 1910-1945 bilo "prosperitetno i sigurno".

Prema Tamogamiju, Japan je bio uvučen u Drugi svetski rat zahvaljući tadašnjem američkom predsedniku Frenklinu Ruzveltu, za kojeg je kazao da je bio izmanipulisan od međunarodne komunističke organizacije Kominterne.

On je takođe odbacio presude za ratne zločine japanskim oficirima, koje su posle Drugog svetskog rata izrekli saveznički sudovi.

Premijer Japana Taro Aso izjavio je tim povodom da je tekst, u kojem Tamogami navodi da Japan nikada nije bio agresor u Kini, neprimeren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: