Jeremić: Misija uz određene uslove

Ministar spoljnih poslova Srbije kaže da će Beograd podržati rekonfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu uz određene uslove.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

07:58

Default images

Ti uslovi su, prema njegovim rečima, da to bude u skladu s Rezolucijom 1244, da misija bude "statusno neutralna" i da se ne primenjuje plan Martija Ahtisarija. Jeremić će se u Njujorku sastati sa predstavnicima Generalnog sekreterijata Ujedinjenih nacija i zemalja-članica Saveta bezbednosti.

"Svako ko je u našoj južnoj pokrajini mora biti statusno neutralan i ne sme biti tamo da sprovodi odbačeni plan Martija Ahtisarija i mora poštovati u potpunosti rezoluciju 1244", izjavio je Jeremić u Njujorku za RTS.

Ukoliko raspoređivanje misije Euleks na Kosovu bude učinjeno sa "tim čvrsto i jasno izrečenim principima, Beograd je spreman da razmotri mogućnost podrške takvoj rekonfiguraciji", rekao je srpski ministar.

Na sednici Saveta bezbednosti 7. novembra biće predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

"Na papiru se nalazi predlog koji ne zadire u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i koji garantuje statusnu neutralnost međunarodnog civilnog prisustva", kaže on.

"Postoji veliki otpor nekih zemalja usvajanju takvog izveštaja. Beograd podržava takav izveštaj, ukoliko on bude predstavljen Savetu bezbednosti. Ukoliko bilo šta drugo bude predstavljeno, Beograd će se usprotiviti“, rekao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: