Pet prijava za ubistvo Pukanića

Podignute su krivične prijave protiv pet osumnjičenih za ubistvo Ive Pukanića, među kojima je jedan državljanin Srbije.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

01:22

Default images

Zbog ubistva Ive Pukanića hrvatska policija pokrenula je akciju pod nazivom “Balkan ekspres”. Posle gotovo 48 sati od prvih hapšenja, policija je podnela krivičnu prijavu protiv pet lica, od kojih su dva u bekstvu.

Među petoricom osumnjičenih, trojica su državljani Hrvatske, jedan državljanin Srbije, a jedan osumnjičeni ima dvojno državljanstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za pomaganje počiniocima ovog ubistva osumnjičen je jedan državljanin Srbije i jedan državljanin Crne Gore.
Trojica hrvatskih državljana Robert i Luka Matanić i Amir Mafalani, koji su tokom dana ispitivani u Županijskom sudu u Zagrebu, prebačeni su u zatvor u Remetincu. Njima je određen pritvor od mesec dana.

Petorica su, prema nalazima policije, članovi kriminalnog klana.

Trojica osumnjičenih da su ubili Pukanića su državljani Hrvatske i oni su dostupni policiji.

U bektvu su jedan držvaljanin Srbije i jedan osumnjičeni koji ima i državljanstvo Hravtske i BiH i za njima su raspisane potrenice.

Oni su, prema nalazima hrvatske policije, sa još nepoznatim osobama duže vremena pripremali ovo ubistvo.

Hrvatska policija navodi da su ukrali automobil i danonoćno osmatrali stan Ive Pukanića, kao i sedište “Nacionala”.

Nekoliko sati pre ubistva, dovezli su skuter sa eksplozivom do dvorišta u kome se nalazi redakcija i ostavili ga pored Pukanićevog automobila.

U 18:27 aktivirali su eksploziv. Za beguncima od tog trenutka traje potera u celom regionu.

Za pomoć počiniocima ubistva Pukanića osumnjičeni su Boban Đurović i Milenko Kuzmanović, koji se povezuju sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam.

Srpska policija je, prema rečima ministra Ivice Dačića, kolegama u Zagrebu dala veoma značajne podatke.

U Zagrebu nisu mogli da kažu ko je naručilac ubistva, niti da li su osumnjičeni dobili novac za to, jer je 48 sati malo vremena da se tako nešto istraži.

U istragu o obistvu Pukanića aktivno se uključila i policija BiH, koja je uhapsila Elvisa Hodžića. Mediji su spekulisali da bi on mogao biti osoba s fotorobota.

Hrvatska policija ga nije dovela direktno u vezu sa ubistvom.

U Hodžićevoj kući pronađen je i eksploziv.

Hadžić je od ranije poznat policiji kao narkodiler i trgovac ljudima, ali i kao osoba povezana sa srpskom mafijom.

Ubistvo Pukanića udružilo policije

Policija Srbije nije od svojih hrvatskih kolega dobila zahtev da sasluša Sretena Jocića - Jocu Amsterdama, kažu u MUP-u Srbije.

Ministar Ivica Dačić i direktor policije Milorad Veljović kažu da se informacije svekodnevno razmenjuju, te da su informacije iz Beograda pomogle da otkriju neke osumnjičene.

U međuvremenu, istraga o ubistvu Ive Pukanića i Nike Franića prešla je i u Bosnu i Hercegovinu - tamo je uhapšen Elvis Hadžić, za koga hrvatski mediji veruju da je lice sa fotorobota.Slučaj ubistva vlasnika Nacionala Ive Pukanića u potpunosti je udružio policije Srbije i Hrvatske.

Najavljeno je formiranje zajedničkih timova kako bi se policija organizovala bolja od kriminalaca koji ne priznaju granice.

Podsetimo, u slučaju Pukanić uhapšena su dvojica srpskih državljana Boban Đurović i Milenko Kuzmanović, koji se povezuju sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam.

Srpska policija je, prema rečima ministra Ivice Dačića, kolegama u Zagrebu dala veoma značajne podatke.

Mediji se i danas bave vezom Sretena Jocića sa uhapšenima, ali i njihovom vezom sa Crnom Gorom.

Uhapšeni bivši vojni obaveštajac Boban Đurović iz Bara trebalo je, prenosi Blic, po nalogu Sretena Jocića - Joce Amsterdama, da prebaci Roberta Matanića iz Zagreba u Srbiju, kako bi se sklonio od istrage za ubistvo Pukanića.

Pre polaska u Zagreb, Đurović se navodno u Beogradu sreo sa Jocićem. Mediji prenose da je, samo nekoliko sati posle tog sastanka hrvatska policija ušla u trag telefonskom razgovoru Matanića i Milenka Kuzmanovića, vozača iz Beograda koji je sa Đurovićem trebalo da krene u Zagreb.

Nedaleko od graničnog prelaza Bajakovo, po dojavi srpske policije, svi su uhapšeni.

U istragu o obistvu Pukanića, aktivno se uključila i policija BiH, koja je uhapsila još jednog osumnjičenog.

Uhapšeni Elvis Hadžić bi mogao biti osoba s fotorobota, odnosno direktni izvršilac atentata, prenose mediji u Hrvatskoj.

U njegovoj kući pronađen je i eksploziv.

Inače, Elvis Hadžić je od ranije poznat policiji kao narkodiler i trgovac ljudima, ali i kao osoba povezana sa srpskom mafijom.

Ubistvo dan posle hapšenja

Dok se policija u Hrvatskoj bavi rasvetljavanjem ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića, u Zagrebu se juče dogodilo još jedno ubistvo neidentifikovanog muškarca.
Policijski uviðan automobila u kom je naðen Adrijan Èupiæ (Slobodna Dalmacija)
Ubistvo se dogodilo dan posle hapšenja osumnjičenih za likvidaciju suvlasnika i novinara nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i direktora marketinga tog nedeljnika Nike Franjića, i u danu kada su se sastali direktori policija Srbije i Hrvatske.

Zagrebačka policijska uprava potvrdila je da je muškarac nađen mrtav u automobilu u zagrebačkom naselju Savica i da je ubijen s dva metka ispaljena u glavu. Portparolka zagrebačke policije Aleksandra Ljuba potvrdila je da je to ubistvo, isključivši mogućnost samoubistva, i dodala da još ne može da potvrdi identitet ubijenog. Ljuba nije želela da govori o pojedinostima uviđaja i kriminalističke obrade.

Hrvatski elektronski mediji, međutim, prenose nezvaničnu informaciju da je ubijeni 34-godišnji Adrijan Čupić, za koga se kaže da je profesionalni vojnik koji je 2000. godine otpušten iz hrvatske vojske pošto je osuđen za silovanje.

Zagrebački internet portal Indeks preneo je da se nezvanično saznaje da je Čupić bio pripadnik Prve gardijske brigade, zvane "Tigrovi", koga je tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom domovinskog rata za časnu i uzornu službu. Policija nije mogla da potvrdi da li je to ubistvo povezano sa nizom likvidacija u Hrvatskoj.

Advokat: Sreten Jocić će sarađivati

U međuvremenu, hrvatska policija intenzivno radi na rasvetljavanju ubistva Pukanića i Franjića.

Podsetimo, kako je potvrđeno za B92, među 10 osoba uhapšenih pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu Ive Pukanića i Nike Franića jesu i dva srpska državljanina - Slobodan Đurović i Bogoljub Kuzmanović, koje mediji povezuju sa Sretenom Jocićem, poznatijim kao Joca Amsterdam. Advokat Sretena Jocića, Zdenko Tomanović, kaže će se njegov klijent odazvati pozivu da da izjavu u vezi sa ubistvom Ive Pukanića ukoliko takav poziv dobije.

Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, nije do sada pozivan da da izjavu ni pred srpskim ni pred hrvatskim tužiocim. Gostujući u vestima B92, Tomanović je rekao da njegov klijent nije umešan u ubistvo Pukanića i da za to postoje dokazi. Tomanović smatra da istragu protiv Jocića vode mediji.

Hrvatski mediji uhapšene braću Matanić, Roberta i Luku, povezuju sa Sretenom Jocićem, protiv kojeg se u Srbiji vodi postupak za naručivanje ubistva.

Osumnjičeni su uhapšeni 60 kilometara od srpsko-hrvatske granice u šumi Spačva, pored Vinkovaca, gde su ih čekala dvojica državljana Srbije, koji su takođe uhapšeni.

Saradnja policije regiona

Ministar policije u Vladi Srbije Ivica Dačić rekao je danas da su operativni podaci i informacije koje je srpska policija dala hrvatskim kolegama od velikog značaja za rešavanje ubistva vlasnika Nacionala Ive Pukanića. "Operativni podaci koje smo razmenili značajni su za rešavanje ovog slučaja. Naše informacije dovele su do toga da se došlo do jednog
broja osumnjičenih", rekao je Dačić i dodao da će "biti još akcija u regionu".

Tokom jučerašnjeg dana direktori srpske i hrvatske policije sastali su se na području slavonsko-brodske policijske uprave. Tema razgovora bila je ubistvo Ive Pukanića.

Direktori se se saglasili da je zajednička borba Srbije i Hrvatske protiv organizovanog kriminala prioritet. “Jedna policija sama, kada su u pitanju ova krivična dela, ne može sama rešavati. Ovo je jedna od potvrda da dve policije moraju sarađivati. Čak postoji mogućnost da dve policije formiraju zajedničke ekipe koje će raditi na svim interesantnim slučajevima”, rekao je direktor policije Srbije Milorad Veljović.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Tonči Staničić kaže da je njegova zemlja spremna da se obračuna sa organizovanim kriminalom u akciji "Skalpel" i da za to ima regionalnu podršku.

“Moram reći da je izvrsna vest, a koja nije baš poznata, to je da sve policije u regionu izvrsno sarađuju, a naročito srpska i hrvatska, u svim slučajevima, pa tako i u ovom”, kaže Staničić.

Blic: Matanića prebacivali u Srbiju

Bivši vojni obaveštajac Boban Đurović, iz Bara, trebalo je, po nalogu Sretena Jocića Amsterdama, da prebaci Roberta Matanića, uhapšenog zbog ubistva Pukanića i Franića, iz Zagreba u Srbiju, piše Blic.
Robert Mataniæ s policijom (index.hr)
Pre polaska u Zagreb, Đurović se, kako saznaje Blic, u Beogradu sreo sa Jocićem. Sa kakvom je porukom za Matanića Đurović krenuo na put - za sada nije poznato.

Hrvatska policija nekoliko sati pre toga ušla je u trag telefonskom kontaktu između Matanića i Beograđanina Milenka Kuzmanovića, vozača koji je sa Đurovićem trebalo da krene u Zagreb i sa lažnim dokumentima ga prebaci u Srbiju.

Srpska i hrvatska policija su od ubistva Pukanića, vlasnika lista "Nacional", bile u stalnoj vezi. Razmenjivani su podaci, a u hapšenje se krenulo u trenutku kada je srpski MUP kolege u Hrvatskoj obavestio da su Đurović i Kuzmanović krenuli iz Srbije.

Obojica su uhapšena na teritoriji Hrvatske, deset kilometara od graničnog prelaza Bajakovo, kaže za Blic izvor iz vrha MUP-a Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: