Sud: Presuda novinaru zakonita

Sud u Sremskoj Mitrovici saopštio je da je u postupku protiv šabačkog novinara Hanibala Kovača od početka do okončanja postupka "postupao u skladu sa Zakonom".

Izvor: Beta

Petak, 31.10.2008.

19:18

Default images

Opštinski sud u Sremskoj Mitrovici reagovao je povodom ocene Nezavisnog udruženja novinara Srbije da se presudom Kovaču sudstvo "otvoreno stavilo u službu gušenja javne reči i slobode izražavanja i ugrožavanja novinarske profesije i novinarstva".

Kovaču je ranija presuda na 18.000 dinara izrečena zbog dve uvrede preinačena na tri meseca zatvora, ali on je izjavio da ne zna o kom je postupku reč i da mu je suđeno bez njegovog znanja.

U saopštenju Opštinskog suda u Sremskoj Mitrovici, međutim, navodi se da je Opštinsko javno Tužilaštvo u Šapcu 3. novembra 2003, predložilo istražnom sudiji Opštinskog suda u Šapcu preduzimanje "određenih istražnih radnji" radi utvrđivanja elemenata krivičnog dela uvrede.

Tužilaštvo je potupilo po krivičnoj prijavi Ljubomira Šljukića i Bojka Lazareva, a Kovač je pred istražnim sudijom Opštinskog suda u Šapcu 18. 12. 2003. dao odbranu i upozoren je da se mora odzivati sudskim pozivima i obavestiti sud o eventualnoj promeni adrese.

Pošto je Opštinsko javno tužilaštvo u Šapcu 17. marta 2004, podnelo optužni Predlog protiv Kovača, od Vrhovnog suda Srbije je zatraženo prenošenje mesne nadležnosti, pa je određen Opštinski sud u Sremskoj Mitrovici za vođenje krivičnog postupka.

Prema navodima Opštinskog suda u Sremskoj Mitrovici Kovaču je deset puta dostvaljan poziv na kućnu i na službenu adresu, da nikada nije bio na adresi pa mu je svaki put ostavljano obaveštenje da može u roku od tri dana preuzeti pošiljku u Pošti, što nije učinio "pa su dostave poziva sudu vraćane neiskazane".

Sud je potom dao Nalog SUP-u u Šapcu da privede Kovača, ali on 27. oktobra 2004, nije pronađen kod kuće pošto je bio u Austriji, a u drugom navratu se "po izjavi majke od okrivljenog, okrivljeni nalazi u zatvoru u Grčkoj".

Kovaču je suđeno u odsustvu, određen mu je branilac po službenoj dužnosti i 9. septembra 2005. je osuđen na jedinstvenu novčanu kaznu od 18.000 dinara.

Branilac okrivljenog po službenoj dužnosti presudu je primio 20. oktobra, pravnosnažna je postala 31. oktobra 2005, a "obavest o pravnosnažnosti presude sa nalogom za plaćanje osuđeni Kovač Hanibal je lično primio 12. januara 2006".

Pošto kazna nije plaćena u zakonskom roku, naložena je prinudna naplata, a potom je kazna preinačena u kaznu zatvora.

Saopštenje Opštinskog suda u Sremskoj Mitrovici potpisala je predsednica suda Zlatica Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: