Dostavljeni dokumenti o Kovačeviću

Ministarstvo pravde SAD dostavilo je preko resornog ministrastva Srbije Republičkom javnom tužilaštvu dokumentaciju o slučaju Miladina Kovačevića.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

16:22

Default images

U pitanju je preko 1.000 strana uglavom medicinske dokumentacije u vezi sa nanošenjem teških telesnih povreda opasnih po život američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru. Miladin Kovačevič osumnjičen je za nanošenje teških telesnih povreda Štajnhaueru i protiv njega je pokrenut krivični postupak pred organima Srbije.

Republički javni tužilac akt dostavljanja dokumentacije vidi kao akt poverenja koje SAD imaju u pravosudne organe Srbije i kaže da će nastojati da opravda ukazano poverenje.

Nenadović i Kovačević ostaju u pritvoru

Krivično vanraspravno veće Drugog opštinskog suda u Beogradu odlučilo je da bivši generalni konzul Srbije u SAD Slobodan Nenadović i Miladin Kovačević u toku istrage treba da ostanu u pritvoru.

Portparolka tog suda Marina Klarić-Živković objasnila je da je to veće odbilo žalbu Kovačevićevog branioca Borivoja Borovića, dok je žalbu Nenadovićevog advokata usvojilo i ukinulo rešenje o određivanju pritvora, ali ne i pritvor.

Rešenje istražnog sudije juče je ukinuto iz proceduralnih razloga, koje je istražni sudija u međuvremenu otklonio i doneo novo rešenje o određivanju pritvora Nenadoviću, objasnila je Marina Klarić-Živković.

To rešenje danas je dostavljeno Nenadovićevom braniocu Nebojši Marašu, na koje on ima pravo da uloži žalbu u roku od 24 sata.

Nenadovićev branilac potvrdio je da je uložio žalbu i na novo rešenje o pritvoru jer, prema njegovim rečima, ne stoje razlozi zbog kojih mu nije omogućena odbrana sa slobode, a to je uticanje na svedoke u toku istrage.

Kovačeviću je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva i uticanja na svedoke u toku istrage.

Drugi opštinski sud sprovešće proširenu istragu protiv Kovačevića i Nenadovića, u odnosu na istragu protiv bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku Igora Miloševića koja je okončana u ponedeljak.

Kovačević je osumnjičen za izvršenje krivičnih dela zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, falsifikovanje isprave i nanošenje teških telesnih povreda.

Nenadović se tereti da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sticaju sa krivičnim delom falsifikovanje službene isprave, u vezi sa izdavanjem putne isprave Kovačeviću, protiv koga se vodi postupak u SAD zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru.

Kovačevića američke vlasti sumnjiče za krivično delo koje se prema njihovom zakonu zove "napad prvog stepena" i za koje je zaprećena kazna od pet do 25 godina zatvora.

To krivično delo kao takvo ne postoji u krivičnom zakoniku Srbije, ali bi se moglo prevesti kao nanošenje teških telesnih povreda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: