Nerešeni zločini protiv novinara

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je policija nedavno došla do novih informacija o ubistvu novinara Milana Pantića.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

12:23

Default images

On međutim nije mogao da iznese više detalja. On je takođe rekao da je pokušaj ubistva novinara Vremena Dejana Anastasijevića i dalje prioritet za policiju. Istovremeno, Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća da nisu rešeni najteži zločini protiv novinara, uključujući ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Ministar Dačić kaže da su svi podaci o ubistvima novinara u Srbiji predati nadležnim pravosudnim organima u vreme prethodnih rukovodstava MUP-a, ali i naveo spremnost da policija, po nalogu tužilaštva, uradi sve što se od nje traži u tim slučajevima.

Upitan kada će biti rasvetljena ubistva novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, Dačić je odgovorio da se ti predmeti ne nalaze u policiji već u pravosudnim organima.

Direktor policije Miliorad Veljović je rekao da policija i dalje preduzima sve mere na rasvetljavanju bombaškog napada na stan novinara Dejana Anastasijevića. "To je bio i dalje je jedan od najbitnijih priorioteta srpske policije", kazao je Veljović.

Povodom sto dana rada Vlade, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da je u razgovoru sa predstavnicima medija zaključeno da bi najbolji model zaštite novinara, snimatelja i fotoreportera na zadatku bio dopuna krivičnog zakonodavstva.

Tim dopunama bi se napad na predstavnike medija tretirao kao posebno krivično delo i napad na službeno lice.

"Ova izmena krivičnog zakonodavstva, odnosno dopuna krivičnog zakonodavstva, podrazumevala bi sve one oblike budućih napada i zaštite za koje smatramo da su realni i da su se dešavali i za koje verujemo, s obzirom na zaprećene kazne koje će biti predviđene, da će imati i prevenciju", rekao je on.

"Dakle, da će samo postojanje krivičnih dela imati efekat prevencije dakle napadanja na novinare“, kazao je Čiplić.

NUNS: Dan podsećanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća da nisu rešeni najteži zločini protiv novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Novinarsko udruženje je navelo i da još nisu kažnjeni napadači na snimatelja B92 Boška Brankovića. Takođe, nije saopšteno ime policajca koji je tokom mitinga 29. jula napao novinara agencije Beta Miloša Đorelijevskog.

NUNS je ocenio da se "sramnim presudama" protiv kragujevačke "Svetlosti" i šabačkog novinara Hanibala Kovača sudstvo "otvoreno stavilo u službu gušenja javne reči i slobode izražavanja i ugrožavanja novinarske profesije i novinarstva".

Nezavisno udruženje novinara Srbije odlučilo je da, zbog učestalih napada na izveštače i niza incidenata protiv novinara, svakog poslednjeg petka sprovodi akciju Dan podsećanja.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće izjavila je da Nezavisno udruženje dugo čeka na rešavanje ubistava novinara.

Ona je gostujući u Vestima B92 info kanala podsetila da su, iako u MUP-u tvrde da je slučaj napada na Anastasijevića prioritet, ipak prošle dve godine a da još nema napretka u istrazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: