Okvir za Euleks Rezolucija 1244

Zvaničnici u EU stavili su do znanja da je cilj pregovora Srbije sa EU i UN da se misija Euleks razmesti na celom prostoru Kosova, na temelju Rezolucije 1244.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 30.10.2008.

07:35

Default images

Kako je agenciji Beta preneo jedan visoki diplomata u Savetu ministara Evropske unije u Briselu, pregovori se i dalje vode i uopšte nije neizvesno da bi već 7. novembra na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija moglo biti dato "zeleno svetlo" za "sam početak operacije" razmeštaja oko 2.000 policajaca, sudija i tužilaca Euleksa.

"Potpuno su jasni uslovi koje je izneo predsednik Srbije Boris Tadić i treba sačekati na ishod pregovora", rekao je visoki zvaničnik EU, upoznat s tokom pregovora s Beogradom.

On je naglasio da bi misija Euleks, prema ciljevima EU, značila sprovođenje vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova, uključujući prostor severno od reke Ibar isto kao i "enklave" u kojima žive Srbi.

Visoki diplomata EU negirao je tumačenja po kojima bi osnova za ceo dogovor na relaciji Srbija-EU-UN bila takva da se za sever Kosova i enklave gde žive Srbi primeni Rezolucija 1244, gde bi EU imala samo civilnu kancelariju, a da bi Euleks na prostoru gde žive Albanci delovao po odredbi ustava koji su usvojile vlasti u Prištini, pa bi tamo bile razmeštene sve
snage evropske misije.

"Ne,to je potpuno pogrešno tumačenje. Pravilno tumačenje je da se sve u misiji temelji na Rezoluciji 1244 SBUN i da sve odvija pod sveukupnom vlašću, autoritetom UN".

Cilj je da misija Euleks, zajedno i pod okriljem UN, deluje na celom Kosovu, zaključio je ovaj zvaničnik.

"Ključno u tome je i šta je cilj Beograda. Sve je otvoreno, mi jesmo otvoreni za dogovor. Nova vlada u Beogradu je otvorila put koji, uz jasne uslove, može voditi rešenju, a što nije bio slučaj s prethodnom vladom", ukazao je funkcioner u Savetu ministara Unije.

Kristina Galjak, predstavnica za štampu visokog predstavnika EU Havijera Solane je, istovremeno u izjavi Beti, ukazala na to da je Solana proteklih dana imao niz kontakata s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, a da je razgovarao i sa srpskim predsednikom Tadićem.

Jer, kako je to objasnila, "celo to pitanje jeste složeno i dugo se već čine napori da se nađe rešenje".

Ona je dodala da je tačno da se očekuje da SBUN u vidu predsedničkog saopštenja odobri eventualni dogovor UN-Srbija, kao i Srbija-EU, uz opasku da Savet bezbednosti treba najpre da dobije izveštaj UNMIK-a o ishodu pregovora sa Srbijom o predlogu od šest tačaka koje je Ban Ki Mun u julu uputio srpskom predsedniku Tadiću.

Jeremić: Čvrst stav Beograda

Vuk Jeremiæ (Beta, arhiv)
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je FoNetu, uoči puta u Njujork, da će Beograd podržati rekonfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, ukoliko to bude u skladu sa Rezolucijom 1244 i ako misija bude statusno neutralna.

"To je naša pozicija koja neće biti menjana", rekao je Jeremić.

On je dodao da će tu poruku preneti predstavnicima Generalnog sekretarijata Ujedinjenih nacija i predstavnicima najvažnijih zemalja članica Saveta bezbednosti UN, uoči sednice Saveta bezbednosti 7. novembra.

Prema rečima Jeremića, rekonfuguracija međunarodnog civilnog prisustva mora biti izvršena na način koji nije u neskladu sa Rezolucijom 1244 i mora poštovati osnovne zahteve Srbije da civilna misija bue statusno neutralna i da ne može primenjivati plan Martija Ahtisarija.

"Ukoliko rekonfiguracija treba da dobije podršku Beograda, ona mora biti u skladu sa našim osnovnim principima – da 1244 ostaje na snazi i da je potvrđena, jer se tako garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, ne sme biti tamo da sprovodi Ahtisarijev plan i mora biti statusno neutralna", precizirao je Jeremić.

Jeremić je napomenuo da su razgovori, koje će voditi u Njujorku, poslednje konsultacije pred sednicu Saveta bezbednosti 7. novembra, na kojoj će biti predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN Ki Mun Bana, čiji će deo biti posvećen rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva.

Jeremić je rekao da ne postoji nijedan razlog zbog čega kompromis oko međunarodnog civilnog prisustva ne bi bio postignut.

"Mi smo načelni dogovor sa UN postigli. Na papiru se nalazi predlog koji ne zadire u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i koji garantuje statusnu neutralnost međunarodnog civilnog prisustva", objasnio je Jeremić.

"Postoji veliki otpor nekih zemalja usvajanju takvog izveštaja. Beograd podržava takav izveštaj, ukoliko on bude predstavljen Savetu bezbednosti. Ukoliko bilo šta drugo bude predstavljeno, Beograd će se usprotiviti i očekujem da takav izveštaj neće dobiti podršku Saveta bezbednosti", naglasio je Jeremić.

Pregovori o šest tačaka

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je danas da Beograd i Priština posredstvom zvaničnika UN misije ne prekidaju dijalog o šest tačaka iz plana rekonfiguracije UNMIK-a, ističući da su kontakti sa zvaničnicima u Prištini i Beogradu intenzivirani.

"To je dijalog koji je u toku, Lamberto Zanijer je bio u Beogradu i juče popodne se vratio u Prištinu i izvestio kosovsku vladu o dijalogu, s obzirom da se mi konsultujemo sa obe strane - Beogradom i Prištinom”, kaže Ivanko.

Izaslanik UN za posredovanje u "dijalogu" Prištine i Beograda o rekonfiguraciji UNMIK-a Endrju Ledli je još uvek u Beogradu, kako bi nastavio svoj posao, naglasio je Ivanko.

On je dodao da se mnogo razgovara, ali da ne može da iznese konkretne informacije.

"To je proces koji je u toku i to su vrlo diskretni razgovori, zato ne iznosimo detalje javno", kazao je Ivanko.

U dijalogu Prištine i Beograda posredstvom UNMIK-a se ne pominje Euleks, rekao je Ivanko i ponovio da se razgovori tiču samo šest tačaka iz pisma generalnog sekretara UN Ban Ki Muna predsedniku Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: