Bespravna seča šuma

Godišnje se u Srbiji bespravno poseče više od 38.000 kubika drveća, piše “Danas“.

Izvor: Danas

Subota, 25.10.2008.

04:35

Default images

Prema podacima Uprave za šume, bespravne seče su najizraženije na područjima gazdinstava koja se graniče sa administrativnom granicom prema Kosovu. To su područja u nadležnosti šumskih gazdinstava Vranje, Raška i Kuršumlija, gde organizovane grupe stanovnika (pre svega Albanaca) prelaze s Kosova i seku šume.

Razlog tome leži u slaboj kaznenoj politici. Tako je npr. u 2006. godini od 3.438 podnetih prekršajnih prijava procesuirana tek trećina, dok su od 21 slučaja za privredni prestup procesuirana samo tri. Od 178 krivičnih prijava obrađena su takođe samo tri predmeta.

Gordana Jančić, rukovodilac Odeljenja za zaštitu šuma i zaštićena prirodna dobra u JP Srbijašume, upozorava da je neophodno efikasnije procesuiranje počinilaca nelegalnih seča, ali i bolja saradnja pravosudnih organa i šumarstva.

Drugi, i još opasniji problem od sporog pravosuđa, jesu mito i korupcija u šumarstvu jer ljudi koji vrše nelegalnu seču često nude mito šumarima da im izdaju potvrdu da je drvo legalno posečeno udarajući na svako stablo potreban žig.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: