Doneti Zakon o zaštiti životinja

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su od predsednika Borisa Tadića da se zauzme da Srbija donese Zakon o zaštiti životinja.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.10.2008.

01:32

Default images

"U Vašem je interesu, s obzirom na to da ste potencijalni kandidat za članstvo u EU, da se poboljšaju zaštita i uslovi egzistencije životinja u vašoj zemlji", piše u pismu upućenom predsedniku Srbije u utorak. Pismo su potpisali predsednik Intergrupe u okviru Evropskog parlamenta koja se bavi zaštitom i očuvanjem životinja Nil Periš i poslanici Karolin Lukas i Januš Vojcječovski.

Potpisnici pisma koje je beogradsko Udruženje "Help enimals" sinoć dostavilo agenciji Beta, ukazali su da je "Srbija, uz Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, među poslednjim zemljama-članicama Saveta Evrope koje još nemaju poseban zakon o zaštiti životinja, što za posledicu ima mnogo lošiji odnos prema životinjama".

Autori pisma podsetili su da je loše postupanje i masovno ubijanje pasa i mačaka lutalica u Srbiji proteklih godina izazvalo i negodovanje širom sveta.

U pismu je i ocena da "zvanične ustanove očigledno ne poštuju" odredbu Krivičnog zakona Republike Srbije koja utvrđuje zatvorsku kaznu za one koji ubijaju, povređuju ili muče zivotinje.
"Apelujemo na Vas da se angažujete da zvanične institucije nađu humano rešenje za problem lutalica, koji je, u osnovi, posledica ljudske nebrige", piše u pismu Tadiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: