Zurof protestuje zbog Jaše Tomića

Beograd, Novi Sad -- Zbog spomenika Jaši Tomiću u centru Novog Sada, direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof rekao da će razmisliti o prihvatanju titule počasnog građanina.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

Tadašnja opozicija, koja se protivila postavljanju spomenika zbog antisemitskih stavova Jaše Tomića, sada je na vlasti u Novom Sadu i najavljuje da će pokušati da nađe kompromisno rešenje za taj problem.

Efraim Zurof za B92 kaže da nikada nije zvanično obavešten o ponudi da postane počasni građanin Novog Sada, ali da mu je bila velika čast kada je za to čuo.

“Ali, ja imam problem u vezi sa tim zbog činjenice da tamo postoji spomenik Jaši Tomiću, i siguran sam da vaši slušaoci znaju da je Jaša Tomić bio poznati antisemita i, uz to, još i osuđeni ubica“, podseća Zurof.

“Zato sam i rekao da moram da se konsultujem sa sadašnjim i bivšim gradonačelnikom Novog Sada i predsednicom novosadske Jevrejske zajednice kako bismo pronašli rešenje za ovaj problem. Oni poznaju lokalnu situaciju mnogo bolje nego ja i moram da čujem šta oni predlažu. Možda bi trebalo da prebace spomenik u ludnicu, gde je Jaša Tomić i završio život“, smatra Zurof.

LSV: Ukloniti spomenik

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se spomenik Jaši Tomiću ukloni iz centra Novog Sada, jer ga smatra užasavajućim podsetnikom na radikalsku vladavinu i ismevanjem žrtava fašizma.

"Ne razumemo postupak gradonačelnika Igora Pavličića i njegovu nameru da se oko uklanjanja ovog uvredljivog rugla, konsultuje sa snagama koje predstavlja Maja Gojković, tim pre što je ona i postavila spomenik pre dve godine", navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić kaže da je ambasador Srbije u Izraelu zbog ovog pitanja u stalnom kontaktu sa Efraimom Zurofom.

Pavličić najavljuje da će početkom novembra organizovati sastanak sa predsednicom Jevrejske opštine Anom Frenkel, a na koji će biti pozvana i bivša gradonačelnica Maja Gojković, za vreme čijeg mandata je spomenik i postavljen.

Aleksandar Lebl, iz Saveza jevrejskih zajednica, podseća da se Zurof protivio i samom podizanju spomenika Tomiću.

“Pre toga je on bio protivnik podizanja spomenika Jaši Tomiću, i ja sam, uzgred rečeno, bio protiv, i Jevreji Novog Sada i Srbije itd., ali to nije pomoglo“, kaže Lebl.

“Na građanima Novog Sada i na njihovim predstavnicima je da odluče šta će. Ne bi bilo ništa neobično da se neki postavljen spomenik ukloni. To se dešavalo svuda, samo je pitanje ko uklanja čiji spomenik“, smatra on.

Istoričar Čedomir Antić kaže da - iako se knjiga Jaše Tomića “Jevrejsko pitanje“ - može smatrati antisemitskim delom, stav prema jevrejskom narodu u 19. veku treba tumačiti na drugačiji način nego stav u 20. i 21. veku.

“Sa druge strane, Jaša Tomić je deo istorije naroda Vojvodine, pre svega tog srpskog nacionalnog pokreta iz 19. veka. On je u svoje vreme bio kontroverzna ličnost. Naime, on je u jednom trenutku svoje karijere čak i ubio jednog političara“, objašnjava on.

“On je, sa druge strane, bio jedan vrlo ugledan i novinar, i političar, i književnik. On je, bez obzira što je bio kontroverzan, bio predstavnik jednog pokreta koji je suštinski, u odnosu na habzburške vlasti, bio demokratski“, objašnjava Antić.

Jaša Tomić bio je novinar, političar i književnik i jedan od vođa Srba u Vojvodini na prelazu u 20. vek.

Jaša Tomić je 4. januara 1890. ubio političara Mišu Dimitrijevića, zbog novinarskih polemika koje su dobile lični karakter.

Spomenik njemu vlast Srpske radikalne stranke u Novom Sadu svečano je otkrila 9. novembra 2006, na dan kada se širom sveta obeležava sećanje na Kristalnu noć, kada su nacisti počeli da realizuju politiku zločina nad Jevrejima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 872 idi na stranu