I država odgovorna za vaspitanje

Beograd -- Zakoni u Srbiji već zabranjuju telesno kažnjavanje u školi i u okviru pravosudnog sistema, ali ne i u porodici i ustanovama socijalne zaštite.

Izvor: B92
Podeli

Inicijativi Saveta Evrope, koji poziva sve zemlje članice da zabrane telesno kažnjavanje dece, pridružila su se i deca u Srbiji. Ona su, u pratnji predstavnika organizacije "Spasimo decu", povodom Dana akcije protiv nasilja nad decom, predala zahtev zaštitniku građana Saši Jankoviću da u parlamentu predloži izmene zakona kojima bi se uvela zabrana fizičkog kažnjavanja dece.

Gostujući u emisiji Uvećanje na TV B92, psiholog Smiljana Grujić rekla je da je veoma važno da roditelji nauče alternative vaspitanje dece.

Ivana Stevanović, predsednica Centra za prava deteta, kaže da nisu samo roditelji odgovorni za vaspitanje dece, već i država, koja mora da pruži podršku roditeljima.

“Najvažnija stvar je da se roditelji edukuju, jer svi znamo da roditelj može da bude svaka odrasla osoba koja je biološki spremna da bude roditelj. Međutim, u našoj zemlji ne postoje škole za roditelje, i telesno kažnjavanje je forma vaspitavanja dece kojoj roditelji često pribegavaju, zato što ne znaju alternativan način”, rekla je Grujićeva.

“Ne želimo da se ova ideja zloupotrebi. Ne želimo da se ovo shvati da će neko sada da kazni roditelja što je ‘počupao’ svoje dete, naravno da to nije to. Naravno da to nikad niko nije pomislio, niti je rekao, ali želimo da ova država, u krajnjem slučaju, uradi samo ono na šta se obavezala”, ukazala je predsednica Centra za prava deteta Ivana Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu