Osnivanje Srpske napredne stranke

Na osnivačkoj skupštini Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izabran je za predsednika, a Aleksandar Vučić za zamenika predsednika.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2008.

01:10

Default images

Na Skupštini, koja se održava u beogradskom Centru "Sava", iza zatvorenih vrata, izabrano je i Predsedništvo stranke, koje broji dvadeset članova i, kako je rečeno, do izbora Glavnog odbora partije, za šest meseci, obavljaće funkciju tog tela.

Članovi Predsedništva između ostalih su Jorgovanka Tabaković, Božidar Delić, Borislav Pelević, Oliver Antić, Brana Crnčević, Igor Mirović, Zoran Bingulac... Osnivačka skupština će od 18 sati biti otvorena za javnost.

Predsednik SNS Nikolić rekao je da ta partija ostaje dosledna izvornim idejama koje su njeni funkcioneri i članovi propagirali proteklih godina, dok su bili članovi Srpske radikalne stranke.

Nikolić se jedini od govornika osvrnuo na sukob sa predsednikom SRS-a Vojislavom Šešeljem, ističući da bi i dalje bio njegov prijatelj i zamenik u SRS-u da lider radikala nije rešio da stavi lične interese ispred interesa Srbije.

Program SNS-a je, kako tvrdi, prost jer je orijentisan na promene i bolji život građana.

"Hoćemo da bude bolje svima, da vratimo prijatelje u svetu, da su nam istok i zapad strane sveta a ne sudbina, da budemo most između istoka i zapada, da budemo ponosni, najbolji saradnici Ruske Federacije i ponosni članovi EU", poručio je Nikolić.

Okupljenima se obratio i zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić koji je rekao da naprednjaci Srbiju vide kao razvojenu, modernu zemlju, koja će biti najjača zemlja i sila, prevashodno ekonomska u regionu.

"Naša obaveza u narednom periodu je ne da pričamo - dobar nam je rezultat, imamo toliko i toliko poslanika. Jedini rezultat koji priznajem jeste pobeda. Moramo da pobeđujemo, ne zbog stranke, već zbog Srbije i budućnosti naše dece", istakao je Vučić.

Govornici su poručili i da će Kosovo zauvek ostati srpsko i da Srbija sa svetom hoće da razgovara "uzdignute glave", a ne da kleči.

Svečana sednica počela je himnom "Bože pravde", a završena pesmom "Tamo daleko", za koju je Nikolić kazao da će biti svečana pesma SNS-a.

Na skupu je govorila i članica privremenog Predsedništva SNS-a Jaorgovanka Tabaković, predstavnik mađarske nacionalne manjine Oto Kišmarton, kao i predstavnici penzionera, invalida, kosovskih Srba, poljoprivrednika.

Svečanosti su prisustvovali ambasadori Slovačke, Norveške, Kube, Indije, Švedske, Danske, Alžira i predstavnici ambasada SAD, Rusije, Francuske, Nemačke, Španije, Indonezije, Grčke i Libije.

Početkom septembra, Nikolić je podneo ostavku na sve funkcije u SRS-u, posle čega je sa grupom poslanika te stranke oformio poslanički klub "Napred, Srbijo", a zatim i registrovao SNS 10. oktobra, predajom više 10.000 potpisa osnivača stranke.

Inače, Tomislav Nikolić bio je i jedini kandidat za predsednika partije.

Maja Gojković sa DSS-om i NS

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica najavio je da će potpisati sporazum o saradnji sa Novom Srbijom i Narodnom partijom Maje Gojković.

"DSS, NS i NP su jasna alternativa sadašnjoj nesposobnoj vlasti. Neophodno je da što pre dođe do promena u Srbiji i uspostavljanja nove vlade Srbije, koja će voditi odgovornu nacionalnu i državnu politiku", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: