Novine podržavaju Obamu

Vašington, Šarlot -- Nekoliko američkih dnevnih listova javno je podržalo kandidata Demokratske stranke Baraka Obamu u trci za predsednika SAD.

Izvor: FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Američki Vašington post nazvao je senatora Baraka Obamu "pravim čovekom za teška vremena". Uz vlastitu podršku, list dodaje i podršku još 39 regionalnih novina, uključujući Boston Glob i Sent Louis Post Dispeč.

"Proces nominicija u ovoj godini stvorio je dva neobično talentovana i kvalifikovana kandidata", piše Post, dodajući da postoji samo nekoliko javnih ličnosti "koje smo godinama poštovali više" od republikanskog kandidata, senatora Džona Mekejna.

"Ipak, nedovosmisleno dajemo podršku Obami za predsedenika", piše list.

Prednost Obame 4 odsto

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD Barak Obama ima prednost od četiri odsto u odnosu na republikanskog rivala Džona Mekejna.

Prema anketi Rojtersa, televizijske mreže Si Span i insituta Zogbi, na uzorku od 1.210 birača, 48 odsto bi podržalo Obamu, a 44 odsto Mekejna.

Novine su kritikovale Mekejnovu "razočaravajuću kampanju" i "neodgovoran izbor potpredsedničkog kandidata" - guvernerke Aljaske Sare Pejlin, "koja nije spremna da bude predsednik".

Post je priznao"rezerviranost" prema "Obaminom relativno kratkom iskustvu u nacionalnoj politici". "Mi, međutim, gajimo i ogromna nadanja", piše uvodničar lista.

On ističe da veruje da će Obama odgovoriti na ekonomsku krizu "zdravim poštovanjem prema tržištu potstaknut opravdanim razočaranjem zbog rastuće neravnopravnosti i razumevanjem potrebe za fokusiranom regulativom".

List ističe da je uveren da će Obama zadržati američko liderstvo i angažman u svetu, "nastaviti borbu protiv terorista i snažnu diplomatiju promovisanja američkih vrednosti i interesa".

"Obama ima potencijal da postane veliki predsednik. Uzimajući u obzir enormne probleme sa kojima će se suočiti od prvog dana na položaju i štete stvorene tokom proteklih osam godina, mi mu želimo svako dobro", piše Vašington Post.

Mekejn, koji zaostaje za Obamom u anketama javnosti, dobio je podršku 15 novina sa čitalačkom publikom od 1,5 miliona ljudi.

Trideset devet novina koje su u petak izrazile podršku Obami imaju čitalačku publiku od 3,5 miliona ljudi. Ranije je i američki visoko tiražni list Njujorker objavio da podržava senatora Baraka Obamu.

Britanski Tajms u petak je podržao Baraka Obamu kao budućeg predsednika SAD, tvrdeći da je demokratski kandidat pokazao "karakter, inteligenciju i razboritost".

"Na američkom je narodu da izabere idućeg predsednika Sjedinjenih Država. Ipak, bilo bi naivno za čitaoce britanskih novina da pomisle kako nemaju nikakvih interesa u ishodu utrke između Baraka Obame i Džona Mekejna. I ekonomska i spoljna politika trenutnog tima Bele kuće ima veliki uticaj na druge zemlje", piše Tajms u uvodniku, prenosi DPA.

Mekejn optužuje Obamu za socijalistički pristup

Republički predsednički kandidat Džon Mekejn optužio je svog demokratskog rivala Baraka Obamu da zastupa socijalistički ekonomski pristup zbog toga što podržava smanjenje poreza i davanje doprinosa kojim bi se, kaže Mekejn, samo preraspoređivalo bogatstvo umesto da se stvara.

U obraćanju na radiju, Mekejn je rekao da bar u Evropi socijalistički lideri koji se dive Obami otvoreno govore o svojim ciljevima i koriste prave brojeve i jasan jezik i pozvao je Obamu da to isto uradi.

"Podizanje poreza nekim da bi drugima davao novac nije smanjenje poreza, to je samo drugi oblik državnog davanja", rekao je Mekejn.

Prema anketama Obama je povećao prednost nad Mekejnom posle finansijskog haosa koji je pogodio Vol Strit i zbog koga je ekonomija isplivala u prvi plan odnosno pitanje koji od njih dvojice bi najbolje povratio privredu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 205 idi na stranu