Beograd: Direktori i Statut

Skupština grada Beograda imenovala je po skraćenom postupku generalne direktore 18 javnih preduzeća i službi na period od četiri godine. Usvojen i Statut grada.

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.10.2008.

08:01

Default images

Iako su izabrani na javnom konkursu kako bi se izbegla politizacija gradske uprave, za upravljanje polovinom gradskih preduzeća izabrani su upravo stranački funkcioneri. U vladajućoj koaliciji, međutim, tvrde da je reč o stručnim i uspešnim ljudima.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da je takvim izborom zadovoljan.

"Više od 50 odsto kandidata je nestranačko i ja sam zadovoljan, ja mogu da kažem da od osam kandidata DS-a, pet su nestranačke ličnosti na neki način, tri su članovi stranke", rekao je Đilas.

"Ja smatram da je ovo veliki korak u depolitizaciji gradskih struktura, a svaki početak je težak i bolan, ali trebaće nam još da to shvatimo", rekao je on.

Opozicija je ponovo kritikovala način izbora direktora tvrdeći da je reč o običnoj farsi. "Mislim da gradonačelnik ima obavezu da javnost upozna sa ovom temom na pravi način i ne znam zašto bežite od toga", rekao je Andreja Mladenović iz DSS-a.

"Imate mogućnost da to lepo objasnite, a to da ste ispunili uslove o departizaciji i depolitizaciji, naravno da niste. To su rešenja koja su dala političke partije", rekao je on.

Iako je depolitizacija gradske uprave bila uslov LDP-a za ulazak u gradsku vlast, izbor direktora javnih preduzeća za njih nije sporan.

Nova i stara imena

Za direktore "Beogradskog vodovoda" i "Zelenila-Beograd" imenovani su dosadašnji direktori Vladimir Taušanović i Radovan Draškić.

Dosadašnji vršioci dužnosti direktora "GSP-a", "Beograd puta" i "Beogradskih elektrana" Radoslav Nikolić, Milutin Štrbić i Zoran Predić imenovani su za generalne direktore tih preduzeća.

Umesto Gordane Matijašević novi direktor "Gradskih pijaca" je Dragan Pušara, dok je umesto Miodraga Miloševića, dosadašnjeg direktora "Infostana", imenovan Darko Berberović.

Nebojša Peruničić razrešen je sa mesta direktora "Pogrebnih usluga" i na njegovo mesto imenovan je Dragan Baltovski, a umesto Zorice Petronijević-Gajić novi direktor "Gradske čistoće" je Aleksandar Stamenković.

Za generalnog direktora "Parking servisa" imenovan je Boban Kovačević, "Ade Ciganlije" Zoran Gajić, a "Beograd voda" Miloš Milovanović.

Na mesto generalnog direktora "Gradskog stambenog" imenovan je Slobodan Miljković umesto Aleksandra Stamenkovića, dok je Dragan Vučičević imenovan za direktora "Sava Centra" umesto Jasne Dimitrijević, koja je imenovana na mesto direktora Turističke organizacije Beograda.

Ljiljana Obradović razrešena je sa mesta direktora "Beogradske tvrđave" i na njeno mesto imenovana Ivana Lučić-Todosić, dok je umesto Antonija Antića, direktora "Urbanističkog zavoda Beograda", imenovana Žaklina Gligorijević.

Boris Ivković imenovan je za direktora "Hipodroma Beograd" umesto dosadašnjeg Radovana Dedijera.

Usvojen Statut grada Beograda

Skupština grada Beograda usvojila je večeras Statut grada Beograda kojim se ukida podela na gradske i prigradske opštine i ustanovljava jednak položaj svih gradskih opština.

Za statut je glasalo 57 od 110 odbornika, a 42 su bila uzdržana.

Tim dokumentom predviđeno je stvaranje uslova za sprovođenje jedinstvene urbanističke politike i raspoređivanje sredstava za uređivanje zemljišta i izgradnju infrastrukturnih objekata na celoj teritoriji grada, navodi se u tekstu Statuta.

Novim statutom predviđena je decentralizacija poslova za koje je, na osnovu dosadašnjeg iskustva, ocenjeno da bi ih gradske opštine radile efikasnije i ekonomičnije.

To su poslovi održavanja komunalnog reda, zaštita životne sredine, održavanje dečjih vrtića i škola, kao i osnivanje ustanova u pojedinim oblastima radi zadovoljavanja potreba lokalnog stanovništva.

U obrazloženju Statuta navodi se da "važnu razliku u odnosu na dosadašnje rešenje predstavlja utvrđivanje nadležnosti grada za izdavanje odobrenja za izgradnju svih objekata bruto površine preko 800 metara kvadratnih, bez obzira na područje na kojem se objekat nalazi".

Usvajanju Statuta predhodila je višesatna rasprava u Skupštini grada Beograda o predlogu Statuta grada Beograda i izveštaju sa javne rasprave o tom aktu.

Odbornici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke naveli su u raspravi da predlogom statuta ipak nije predviđena suštinska decentralizacija, kao i da se gradonačelniku daju prevelika ovlašćenja.

Verbalni sukob

Sednica Skupštine Beograda bila je prekinuta danas prilikom utvrđivanja dnevnog reda. Do prekida je došlo usled verbalnog sukoba između odbornika SRS Zorana Ognjanovića i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.
Gradonaèelnik na sednici skupštine Beograda (Tanjug)
Prema rečima šefa odborničke grupe SRS Nemanje Šarovića, "Đilas je izvređao Ognjanovića i zbog toga radikali traže zvanično izvinjenje od gradonačelnika".

Predsednik skupštine Branislav Belić prekinuo je sednicu na 15 minuta i pozvao šefove poslaničkih grupa na dogovor.

Nakon pauze sednica je nastavljena i gradonačelnik se izvinio svim odbornicima SRS za "nepristojno ponašanje i način na koji je reagovao za vreme sednice".

"Ja sam se izvinio odborniku SRS-a Zoranu Ognjanoviću i svim odbornicima SRS-a zbog neprimerenog načina na koji sam reagovao na nešto što sam shvatio kao ličnu uvredu. Svi smo pod prevelikim pritiskom pa ponekad reagujemo na način koji nije primeren", rekao je Đilas novinarima u Skupštini grada.

Upitan šta ga je izazvalo da neprimereno reaguje, Đilas je rekao da je "sve jasno", ne objašnjavajući o čemu se radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: