Borba protiv neonacista

Ustavni Sud Srbije primio je predlog Republičkog tužilaštva da zabrani delovanje organizacije Nacionalni stroj, potvrđeno je za B92 u tom sudu.

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2008.

10:35

Default images

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da zabrana te organizacije nije dovoljna i da se mora voditi intenzivna politička borba. Istovremeno, Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila je skupštini predlog Zakona o zabrani nacističkih i fašističkih organizacija i njihovih simbola.

U Ustavnom sudu navode da će sada kada su primili zahtev tužilaštva biti oformljen predmet koji će zatim biti upućen sudiji izvestiocu kada bude određen.

Kako Nacionalni stroj nije formalno registrovan kao organizacija, tužilaštvo je zatražilo da se zabrani njihovo delovanje i aktivnosti.

“To bi pordrazumevalo ukidanje sajta, zabrana glasila i propagande, zatim javnih skupova kao i svih drugih vidova izazivanja stavova ove organizacije koje imaju, imajući u vidu njihov program i statut, širenje nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti”, objašnjava portparol Republičkog javnog tužioca Tomo Zorić.

U Ustavu Srbije u članu 55 navodi se da Ustavni sud može zabraniti samo ono udruženje čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje.

Profesor ustavnog prava Stevan Lilić ističe da ima i pravnih i političkih osnova da se zatraži zabrana Nacionalnog stroja.

“Legitimno je da se traži zabrana ovakvih organizacija zbog vrednosne inkompatibilnosti, dakle to su vrednosti za koje se ne zalaže demokratsko slobodno društvo. U javnosti je stvorena iskrivljena slika o tome oko slobode političkog delovanja i slobode izražavanja svog svog stava i ideologije, jer da je to potpuno bez ikakvog ograničenja onda ni u Ustavu, ni u odgovarajućim zakonima ne bi bilo odredbe koje kažu da se zabranjuju raspirivanje diskriminacije rasne mržnje”, kaže Lilić.

Međutim, profesor Beogrdaskog univerziteta Ljubiša Rajić smatra da inicijativa za zabranu Nacionalnog stroja nije dovoljna.

Mora se voditi intenzivna politička borba protiv fašista i nacista i suzbiti podrška koju oni očigledno imaju u državnom aparatu, smatra profesor Ljubiša Rajić.

"Javnosti u Srbiji se mora jasno predočiti šta su fašisti, klerofašisti, nacisti i šta oni znače za sadašnjost i budućnost Srbije", smatra Rajić. "Drugim rečima, mora se voditi intenzivna politička borba protiv njih i mora se suzbiti podrška koju oni očevidno imaju u delovima policije, službe bezbednosti i državnog aparata uopšte", kaže on.

Povodom zahteva tužioca da se zabrani rad organizaciji Nacionalni stroj, univerzitetski profesor Ljubiša Rajić kaže da je to organizacija koja se najviše istakla napadima prošle godine u Novom Sadu i drugim istupanjima, kao i veoma provokativnim sajtom na kome iznose svoje ideje.

"Ali, ideja da se oni zabrane nije dovoljna. Prvo, oni su deo, koliko ja shvatam, međunarodne organizacije Krv i čast, nacističke organizacije. Drugo, zabrana će ih samo ukloniti iz spoljne javnosti, ali će oni moći da nastave da deluju na sve druge načine", kaže Rajić. On, međutim, ne smatra da su zahtev tužioca i inicijativa LSV-a deo sinhronizovane akcije.

"Deo nevladinih organizacija i pojedine stranke već godinama traže zabranu takvih organizacija i početak političkog sukobljavanja sa njihovim idejama", podseća on.

"Čini se da to počinje sada da daje rezultate, ali mislim da je mnogo značajnije prvo da je količina nasilja na ulicama naših gradova, u školama, u preduzećima, na sve strane prešla već granicu trpeljivosti", kaže on.

"Ono što su ranije mogli takvi da čine po Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj, sad ne mogu više i zato to čine ovde", kaže on.

"Drugo, SPS očito ima interes da opere svoju prošlosti iz 90-ih godina jer su takve organizacije u velikoj meri prisutne 90-ih godina, rata i sadašnje ekonomske krize i pokušava to da reši", kaže on.

"Mislim da u SPS-u ima jedan broj ljudi koji su iskreno protiv nacista i fašista i da je nekoliko takvih činilaca istovremeno delovalo u trenutku kad delovanje takvih grupa jasno stavlja ograničenja na ugled Srbije van zemlje i sve to zajedno povlači ovu akciju. Nekome je izgleda i dozlogrdilo", zaključuje Rajić.

Malovićeva za zabranu Nacionalnog stroja

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je ministarstvo na čijem je čelu iniciralo zabranu rada Nacionalnog stroja jer je pravosnažnom presudom utvrđeno da je ta organizacija izazivala versku i nacionalnu mržnju.

Malović je novinarima u Skupštini Srbije rekla da će Ministarstvo pravde inicirati zabranu rada svih organizacija za koje postoje slične situacije kao u slučaju Nacionalnog stroja.

Ministarstvo pravde pokrenulo je inicijativu da se, zbog izazivanja verske i nacionalne mržnje, zabrani rad Nacionalnog stroja, iako ta organizacija nije formalno registrovana.

Na tu inicijativu reagovalo je Republičko tužilaštvo koje je uputilo zahtev Ustavnom sudu Srbije za zabranu rada i delovanja Nacionalnog stroja.

Stavovi političkih stranaka

Predlagač zakona kojim bi se zabranilo delovanje svih fašističkih i neonacističkih organizacija u Srbiji - Liga socijaldemokrata Vojvodine pozala je na usvajanje tog zakona.

Poslanica LSV Aleksandra Jerkov pozvala je na konferenciji za novinare u Beogradu Skupštinu Srbije da usvoji i izmene Krivičnog zakonika kojim bi negiranje holokausta i veličanje lica optuženih za ratne zločine bilo krivično delo.

Jerkovljeva je pozdravila inicijativu Ministarstva pravde i državnog tužioca za zabranu rada organizacije Nacionalni stroj i istakla da to vidi kao rezultat svog trogodišnjeg zalaganja za zabranu delovanja te i drugih neofašističkih grupa.

"Žalosno je što do inicijative za zabranu dolazi tek danas", kazala je Jerkov i

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija smatra, s druge strane, da nije dobro da postoji poseban zakon koji bi regulisao zabranu delovanja neofašističkih i fašističkih organizacija u Srbiji, već da je za dogovor da se, ukoliko je potrebno, neki od zakona izmene.

"Postoje zakoni koji regulišu šta je dozvoljeno i postavlja se pitanje da li treba nešto što je već definisano nekim zakonom, ponovo regulisati novim", rekla je Kolundžija i dodala da je potrebno dograditi postojeće propise.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović rekao je da "ne voli inicijative koje podnosi Liga socijaldemokrata Vojvodine, ali da je uvek bio antifašista".

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović slaže se da nije potrebno donositi poseban zakon o zabrani neofašističkih i neonacističkih organizacija, jer se na sve mogu primenjivati odredbe postojećih zakona.

Todorović je rekao da na svakog ko dođe u sukob sa zakonom, mogu da se primene postojeći propisi i da nije potrebno "stvarati bilo kakav specijalan zakon, jer se mešaju politika i političke procene koje se pokušavaju nametnuti kao zakonske".

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić ocenio je da ekstremizam sa velikim pojavnim oblicima šovinizma treba u korenu saseći, a da o tome treba da odluče nadležni organi.

"Ekstemizam bilo koje vrste apsolutno je nedopustiv, ali nisam ja taj koji će reći da to treba da bude zabranjeno, već postoji Ustav, postoje zakoni, nadležni koji to procenjuju", rekao je Nikolić novinarima u parlamentu povodom pokretanja inicijative za zabranu delovanja neonacističkih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: