Saradnja Srbije i Baden Virtemberga

Brisel -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potpisao je pismo o namerama za memorandum o strateškom partnerstvu između Srbije i nemačke pokrajine Baden Virtemberg.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

On je to potpisao sa predsednikom vlade najbogatije nemačke pokrajine Ginterom Etingerom. Posle potpisivanja Đelić je najavio da će memorandum potpisati predsednik Srbije Boris Tadić prilikom posete Štutgartu krajem novembra ili početkom decembra ove godine.

Pismo o namerama je potpisano na međunarodnoj konferenciji "Dunav - evropska reka budućnosti" u Briselu, koju je organizovala ta nemačka pokrajina.

Đelić je rekao da će, ukoliko Srbija bude u stanju da napravi pravo strateško partnerstvo sa ovom nemačkom pokrajinom, to značiti da je evropska budućnost Srbije blistava.

On je naglasio da je važno obezbediti punu primenu Beogradskog protokola o povećanju transporta robe preko Dunava za 30 odsto, što će omogućiti značajno smanjenje zagađenja u regionu. "To je jedan od najvažnijih ekoloških projekata koji postoji u Evropi", rekao je Đelić.

Đelić je zahvalio Evropskoj komisiji koja u ovoj godini, iz pretprisupnih fondova, obezbedila 17 miliona evra da unapredi plovidbu Dunavom. "Uveravam vas da će Srbija dati puni doprinos kako bi se obezbedila sigurnost plovidbe Dunavom", rekao je Đelić.

On je istakao da je prioritet Srbije izgradnja infrastruktute na koridorima 7 i 10.

Prema rečima Đelića, jedna od najjačih energetskih kompanija u Nemačkoj ENBW, čiji je ključni partner francuski i svetski gigant EDF, pokazuje veliko zanimanje za tender koji će Srbija do kraja godine otvoriti za ulaganje u dva pogona za proizvodnju električne energije od po 700 megavata na bazi lignita.

On je rekao da Baden Virtemberg ima 10,7 miliona stanovnika, ali je njen izvoz jednak izvozu Španije i prošle godine je dostigao 150 milijardi evra.

Đelić je istakao da je u pokrajini Baden Virtembergu zaposleno pet miliona stanovnika, od čega je oko 70.000 ljudi poreklom iz Srbije.

Ružica Đinđić pozdravlja potpisivanje

Predsednica fonda "Dr Zoran Đinđić" Ružica Đinđić izjavila je da se raduje što se uklanjaju prepreke na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Ona je, nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji Srbije i nemačke pokrajne Baden Virtemberg u Briselu, izjavila da približavanje Srbije Evropi označava i poštovanje evropskih vrednosti kojima se rukovodio njen pokojni suprug, a na kojima je zasnovan i rad Fonda "Dr Zoran Đinđić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu