Pažnja usmerena na Podgoricu

Uoči sednice Generalne skupštine UN koja će sutra raspravljati o incijativi Srbije o rezoluciji o Kosovu, pažnja Beograda usmerena je posebno na Crnu Goru.

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2008.

17:38

Default images

Sve izvesnija mogućnost da do skorašnji član državne zajednice prizna nezavisnost Kosova, navela je šefa diplomatije Srbije da izjavi kako bi taj potez u ovom trenutku bio nož u leđa Srbiji. Pitanje je koliko emotivna ocena Vuka Jeremića izlazi iz diplomatskih okvira i kakvi bi potezi Srbije mogli biti u slučaju da Crna Gora priznava Kosovo.

Dan pošto je Vuk Jeremić mogućnost da Crna Gora sada prizna nezavisnost Kosova ocenio kao zabijanje noža u leđa, crnogorski predsednik Filip Vujanović kaže da je to izlazak iz diplomatskih ovkira i dobrih manira koje je Jeremić do sada pokazivao.

”Ova izjava je nediplomatska, Crna Gora nikada nikome nije zabijala noževe i nikome nikada nije radila iza leđa, ali prosto ne može da trpi štetu za svoju državu i svoje građane, sledeći nešto što je zaista nemoguće bez štete slediti. Crna Gora je upravo i iznad svega, ceneći delikatnost tog pitanja, svoj stav o izjašnjenju odlagala, čekajući vreme kada će to biti za Crnu Goru i njen dalji integracioni put nemoguće dalje odlagati“, rekao je Vujanović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Viksović za B92 kaže da iako je ocena Vuka Jeremića emotivna, da je i razumljiva i predstavlja dominantan stav u srpskom javnom mnenju, koje i on deli.

“To jeste emotivan stav, ali odnos sa Crnom Gorom nikada nije prestao da bude delimično i emotivan, bez obzira na razlaz državne zajednice. Činjenica jeste da najveći broj građana pa i zantan deo politčke i intelekutalne elite u Srbiji Crnu Goru ipak doživljava drugačije od nekih drugih država", naveo je Visković.

On ocenjuje da bi Crnoj Gori bilo "izuzetno diplomatski mudro" da priznanje odloži dokle god je moguće, do zadnjeg mogućeg trenutka.

"Najbolje bi bilo za naše odnose kada bi Crna Gora bukvalno priznalo Kosovo dan pre Srbije. Sve ostalo biće veliki problem, izazvaće velike probleme u međusobnim odnosima, jer nije teško pretpostaviti da će reakcija na takav potez Crne Gore, pogotovo ako bi se to desilo u ovom trenutku, biće izuzetno burna“, navodi Visković.

Crna Gora je usvojila Uredbu o bržim integracijama u Evropu koja se ocenjuje kao uvod u priznanje nezavisnsoti Kosova. Takav potez je prošle ndelje sugerisao i britanski šef diplomatije u autorskom tekstu u podgoričkim Vjestima.

Američki ambasador u Podgorici Roderik Mur u intervjuu za radio Antena M kaže da Crna Gora neće trpeti sankcije ako ne prizna nezavisnost Kosova, ali da će biti ugrožena regionalna stabilnost. Ambasador Mur napominje da je 47 zemlja do sada priznalo Kosovo.

“Ukoliko se Crna Gora pridruži tim zemljama i prizna Kosovo, mislim da bi to poslalo jak signal solidarnosti sa tim partnerima. To bi, takođe, poslalo signal da je Crna Gora ne samo sposobna, nego i spremna da donese teške odluke da bi očuvala i ojačala regionalnu stabilnost. Mislim da to nije čvrst i definisan preduslov, ali taj signal je veoma važan za njene evroatlantske integracije“, rekao je Mur.

U slučaju da ovih dana zaista i stigne odluka Podgorice da prizna nezavisnost Kosova, pominju se razne kombinacije kako bi Beograd na to mogao da reaguje. Da će potezi biti oštri i emotivniji nego u drugim slučajevima, kaže profesor Visković.

“Ja znam da je Crna Gora pod velikim pritiscima, to se vidi iz javnih nastupa diplomata i onoga što se čuje u dipolomatskim krugovima, ali i u takvoj situaciji Crna Gora ne može a da ne vodi računa o intersima Srbije. I ako učini nešto što bi u ovom trenutku zaista bilo shvaćeno kao zabijanje noža u leđa, onda se bojim da bi potezi sa naše strane mogli da budu emotivniji nego što bi bili u nekoj drugoj situaciji", smatra Visković.

On ipak kaže da Srbija ne bi trebalo da ide tako daleko da smatra građane Crne Gore odgovornim za poteze rukovodstva u ovom slučaju.

"U tom smislu ne bi nikako smelo da se desi da se odgovornost za potez vlasti u Crnoj Gori prebaci na građane i da se njima uvode bilo kakve sankcije, a verovtano će nešto biti učinjeno prema samom rukovodstvu. Ne verujem da će biti te neke crne liste i zabrane ulska u zemlju, ali će biti jasnih manifestacija i ozbiljnijeg pogoršanja diplomatskih odnosa od samog povlačenja ambasadora“,naveo je Visković.

Generalna skupština UN sutra raspravlja o predlogu Srbije da Međuanrodni sud pravde oceni legalnsot nezavsnosti Kosova. Da bi inicijativa Beograda prošla potrebno je da za nju glasa većina od zemalja članica UN koje će učestvovati u glasanju.

Vujanović: EU i stav o Kosovu

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da je pozicija Crne Gore takva da je nemoguće odlagati izjašnjavanje o Kosovu zbog nastavka njene integracije u EU i NATO.

"Sada je pitanje da li smo mi spremni da trpimo državnu štetu i da ugrozimo naše integracije u EU i NATO ili ćemo slediti potrebu da izbegnemo evidentnu štetu u važnim projekcijama Crne Gore, od kojih zavisi kvalitet njenog života", rekao je Vujanović Radiju Crne Gore.

Crnogorski predsednik je doveo u direktnu vezu najavljenu kandidaturu Crne Gore za članstvo u EU sa izjašnjavanjem o statusu Kosova i u tom smislu naveo da postoji "jasno" očekivanje članica EU da Podgorica "sledi politiku koju one imaju prema regionu".

Prema njegovim rečima, za članice EU priznanje Kosova nije uslov ostanka u EU, ali je za one koje to nisu "očigledan uslov".

"Bilo bi neprimereno i u EU doživljeno kao neuvažavanje da aplicirate za članstvo, a da se ne izjašnjavate o pitanju koje je zajednička politika najvećih članica Unije", rekao je Vujanović.

Crnogorski predsednik je ocenio da Crna Gora zbog odnosa Beograda prema Kosovu "ne može da trpi štetu za svoju državu i njene građane".

Vujanović je kazao da će eventualna odluka Podgorice da prizna Kosovo za posledicu imati povlačenje ambasadora Srbije iz Crne Gore, ali je naveo da to ne znači da i Crna Gora treba da povuče svog ambasadora iz Beograda.

"Očigledno je da Srbija neće indiferentno reagovati", rekao je Vujanović i ocenio da je Crna Gora pokazala "visoko odgovoran odnos prema interesima Beograda".

Đukanović: Postupanje u interesu Crne Gore

Crnogorsko rukovodstvo mora voditi računa o nacionalnim interesima kada je u pitanju priznanje kosovske nezavisnosti, jer ima mandat birača da donosi odluke u interesu države i naroda, rekao je danas premijer Crne Gore Milo Đukanović.

"Mi smo odgovorni ljudi koji su preuzeli mandate koje su nam građani dali na izborima i u obavezi smo da povlačimo one poteze za koje verujemo da donose najvše dobra našoj državi i narodu", objasnio je Đukanović na svečanosti u Danilovgradu povodom 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore.

Komentarišući izjavu ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića da bi crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova u ovom trenutku predstavljalo zabijanje noža u leđa Srbiji, Đukanović je, prema izveštaju RTCG, naveo da Jeremić "ima pravo i na takav doživljaj".

“Nemam neki poseban komentar, naravno, ministar inostranih poslova Srbije ima pravo i na takav doživljaj. Što se nas tiče, više puta smo kazali da naši potezi nisu sračunati da bilo kome nanesu štetu", rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, potezi crnogorskog rukovodstva su "sračunati" da proizvedu korist državi Crnoj Gori.

"Svako mora da vodi računa o interesima naroda i države koju predstavlja. Želim da verujem da državno rukovodstvo Srbije o tome vodi računa", rekao je Đukanović.

"Ima situacija kao što je ova, gde nam se interesi očigledno ne podudaraju. U toj situaciji državno rukovodstvo mora da vodi računa o nacionalnim interesima Crne Gore", precizirao je Đukanović.

On je rekao da je vlast uverena da je Rezolucija o ubrzanju evropskih i evroatalantskih inategracija Crne Gore, koja je usvojena u parlamentu, "izraz tih interesa" i da će "na tragu takvog opredeljenja i ostali državni organi povlačiti obaveze sa svojom ustavnom nadležnošću".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: