Jeremić: Priznanje kao nož u leđa

Šef diplomatije Vuk Jeremić smatra da bi crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova bilo nož u leđa Srbiji, ali ne želi da otkriva kakav odgovor planira Beograd.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 06.10.2008.

16:13

Default images

Ako Crna Gora do srede prizna Kosovo, Srbija neće sedeti skrštenih ruku, a naši zvaničnici već su jasno upozorili crnogorsku vlast na sve moguće posledice takve odluke, tvrdi ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. On dodaje i da Beograd neće imati nimalo razumevanja za eventualno priznanje nezavisnosti.

"Mi ćemo to doživeti ni na koji drugi način već na onaj koji bi to i bio - a to je nož u leđa ne samo Srbiji, već i nož u leđa našim diplomatskim naporima da mirnim i pravnim putem razrešimo dileme oko budućeg statusa naše južne pokrajine.", kaže Jeremić.

Ministar Jeremić ne želi da objasni kakve će mere protiv Podgorice preduzeti Beograd, i da li će možda, kako se spekuliše, zabraniti ulaz crnogorskom rukovodstvu u Srbiju.

"Mi svakako nećemo sedeti skrštenih ruku, to ne može da bude bez posledica, pogotovo u ovakvom trenutku. Ne želimo da upućujemo bilo kakve pretnje bilo kome. Dugo smo mi živeli u istoj državi i previše se dobro poznajemo da bi bilo potrebno davati bilo kakva dodatna obrazloženja", kazao je on.

Podsetimo, premijer Crne Gore Milo Đukanović na sednici Skupštine poručio je da Crna Gora uvažava političku realnost i da će Vlada Crne Gore, "sa podrškom parlamenta ili bez nje, odgovorno doneti odluku" u vezi sa statusom Kosova.

Crnogorski premijer tvrdi da na Crnu Goru niko ne vrši pritisak da prizna Kosovo, kao i da on lično nikome nije dužan da to učini.

SRS: Tadić da se izjasni

Srpska radikalna stranka pozvala je predsednika Srbije Borisa Tadića da se izjasni povodom glasina da će Crna Gora priznati Kosovo i jasno odgovori na pitanje da li još podržava svoje prijatelje iz Podgorice koji godinama razaraju Srbiju.

U saopštenju se podseća da je Tadić bio prvi političar iz Srbije koji je otišao u Podgoricu da čestita pobedu na referendumu, kao i da su funkcioneri Demokratske stranke učestvovali na skupovima Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: