Milenijum i po zatvora za terorizam

Španski sud osudio je dvojicu pripadnika ETA na simbolične zatvorske kazne od po 1.500 godina, koje će u praksi iznositi 30 godina.

Izvor: Beta

Utorak, 30.09.2008.

01:20

Default images

Dvojica pripadnika baskijske separatističke organizacije osuđeni su zbog napada iz automobila bombe 2001. u Madridu. Leksuri Galastegi Sodupe i Maneks Zubijaga Bravo proglašeni su krivim za terorističke napade u kojima je povređeno 95 osoba, i za to delo su dobili po 1.425 godina, odnosno po 15 godina zatvora.

Kad se tome dodaju i druga krivična dela, među kojima je "planiranje atentata", kazna Maneksu Zubijagi iznosi ukupno 1.481, a Leksuri Galastegi 1.476 godina zatvora.

U saopštenju suda u Madridu koji se bavi antiterorizmom, navodi se da prema zakonu "efektivna kazna ne može da bude veća od 30 godina".

Dvojica osuđenih pripadnika jedinice komandosa "Buru Ahuste" baskijske organizacije ETA, priznali su tokom suđenja da pripadaju toj jedinici, ali su istovremeno rekli da ne priznaju špansko pravosuđe, što najčešće čine svi članovi baskijske separatističke organizacije.

"Islamizam u evropskim zatvorima"

Francuska ministarka unutrašnjih poslova Mišel Alio-Mari ocenila je da je više od 100 zatvorenika u francuskim zatvorima na putu da postanu radikalni islamisti.

Ona kaže i da je fenomen uočen u drugim evropskim zemljama. U govoru na Institutu za visoke studije bezbednosti Mišel Alio-Mari je istakla da se radi o fenomenu koji je "uočen u poslednjih nekoliko godina" i da je primetan i u drugim zemljama, poput Nemačke i Austrije.

Ona je govorila na otvaranju evropskog seminara o tendenciji islamske verske radikalizacije u zatvorima Evropske unije.

Diplomatski izvori su precizirali da Francuska želi da se ovaj problem razmatra na nivou 27-orice do kraja godine, kada se završava njen šestomesečni mandat predsedavajućeg EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: