Epidemija gojaznosti

Ukoliko se ništa ne promeni u zaustavljanju epidemije gojaznosti, u svetu bi, kako predviđaju naučnici, do 2030. godine svaka druga osoba mogla da bude gojazna.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2008.

05:24

Default images

Analiza zdravstenih podataka o gojaznosti 88 odsto svetskog stanovništva u 2005. godini koju su sproveli naučnici s američkog Univerziteta Tulejn pokazala je da je 937 miliona lica, odnosno 23,2 odsto svetskog stanovništva starijeg od 20 godina, imalo višak kilograma.

Ista analiza pokazuje da je 396 miliona osoba, 9,9 odsto svetskog stanovništva, patilo od gojaznosti, prenela su francuska glasila.

Razvijene zemlje trenuto imaju tri puta više gojaznih osoba nego zemlje u razvoju, ali ta razlika ima trend smanjenja.

Svetska zdravstvena organizacija je okarakterisala gojaznost kao "epidemiju XXI veka".

Stručnjaci smatraju da je vreme za preduzmanje konkretnih mera, imajući u vidu moguće štetne posledice gojaznosti po ljudsko zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: